images/stories/logosait_new.jpg

 

Отримали запит із податкової? Віднесіться серйозно!

У діючому законодавстві чітко визначено перелік підстав для направлення суб’єкту господарювання запиту про надання інформації, а також вимоги до його оформлення.

Направлення запитів від податкової інспекції регламентується статтею 73 Податкового кодексу та постановою Кабінетів Міністрів України № 1245 «Про затвердження порядку періодичного подання органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом».

Як інформували в управлінні аудиту Тернопільської ОДПІ, відповідно до п. 73. 3 ст. 73 Кодексу, податкова інспекція має право звернутись до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про надання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на неї функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Такий запит підписується начальником чи заступником начальника податкової інспекції й повинен містити:

1. підстави для надання запиту, із зазначенням інформації, яка це підтверджує;

2. перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати;

3. печатку податкової інспекції.

В управління також зазначили, що коли запит податкової інспекції складено з порушенням вказаних вимог, платник податків звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит.

Якщо ж звернення від органу ДФС складено у відповідності з встановленим порядком, подавати інформацію, визначену у запиті та її документальне підтвердження платники податків зобов’язані протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту, із зазначенням номера й дати запиту, на який надається відповідь.

У разі, якщо платник податків не надає відповідь на письмовий запит податкової інспекції в установлений строк, то в контролюючого органу, відповідно до статті 78 Податкового кодексу, виникає право на проведення документальної позапланової перевірки такого платника.

Детальніше проконсультуватись із даного питання можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер