images/stories/logosait_new.jpg

 

За хибні виклики поліцейських штрафуватимуть

З появою поліції на вулицях Тернополя мешканці міста доволі часто звертаються до правоохоронців. Проте, ці виклики є не завжди виправданими, оскільки є люди, які мають бажання лише пожартувати або перевірити роботу поліцейських. Це безумовно є перешкодою для якісної роботи патрульних.

Начальник УПП міста Тернополя Володимир Струк розповів, що хибні виклики часто поступають від людей в стані алкогольного спʼяніння. За необдумані виклики згідно Кодексу адміністративних порушень зловмисник може понести відповідальність за статтею 183 - завідомо неправдивий виклик спеціальних служб. В результаті передбачено штраф - 51 гривня.

В середньому поліцейські отримують близько сотні викликів за день. З них не менше 5 є хибними. Від початку функціювання патрульної поліції вдалось офіційно зареєструвати всього більше двадцяти неправдивих викликів, за які було передбачено відповідальність. Інші випадки складно зареєструвати, тому що повідомляють хибні анкетні дані і не відповідають на дзвінки.

Часто є випадки, коли виклик не відповідає обовʼязкам поліцейських. Наприклад, коли під будинком померла собака і від неї несе неприємний запах, або ж служба в церкві, яка порушує спокій мешщканців тощо. Чимало таких ситуацій трапляється за день. Жартома повідомляють про замінування приміщень, коли до роботи долучають й інші спецслужби. Внаслідок таких дзвінків патрульні втрачають час, який могли б виділити для серйозних випадків, де допомога справді потрібна.

Часто люди скаржаться і на поліцейських. Особливо тоді, коли виписано штраф. Зловмисники це пояснюють тим, що не було відеофіксації і немає доказу правопорушення. Проте поліцейські наголошують, що для адміністративного порушення відео є лише одним із факторів і не є обовʼязковою умовою.

Начальник Тернопільського УПП визнає, що бувають помилки і в роботі поліцейських. Якщо виникли певні суперечності, згідно Конституції України громадянин може захищати свої права у суді.

Олена Сабатюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер