images/stories/logosait_new.jpg

 

Про доходи відтепер потрібно повідомляти в електронному вигляді

З 15 серпня відкриють електронну систему оподаткування майна посадовими особами. Відтепер за невірну інформацію буде передбачене покарання, а саме адміністративний штраф або кримінальна відповідальність. Національне агентство з питань запобігання корупції буде детально вивчати заповнення онлайн-декларацій та їх достовірність.

Заступник голови НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції) Руслан Радецький повідомив, що відповідальність за недостовірну інформацію про майно від 138 тисяч гривень буде передбачена дисциплінарна відповідальність. Від 138 до 345 тисяч гривень платитимуть штраф у розмірі від 17 до 43 тисяч гривень. У випадку, коли сума буде значно більша зловмисник буде позбавлений волі до 2-ох років. Повідомити про невірну інформацію може кожен громадянин. Для цього спеціально створений інститут, завданням якого є збір фактів та повідомлення НАЗК.

Окремо будуть фіксувати декларації про орендоване та контрольоване майно. Обовʼязковою є умова, щоб члени сімʼї, з якими проживає декларант або займається господарською діяльністю, подавали свої дані. У випадку, якщо подружжя разом не проживає, кожен з них має у своїх декларація вказувати свого (колинього) чоловіка або дружину. Якщо є майно, яке записане на іншу особу, але контролюється декларантом, про це теж необхідно повідомляти.

Такі умови виконання запровадили для того, щоб знати реальні доходи громадян. Оскільки часто траплялися ситуації, коли у деклараціях зазначена мінімальна сума, а насправді у власності декларанта є чималі статки. Якщо будуть помічені якісь розбіжності у відомостях, це спровокує генеральну перевірку певної особи.

13 жовтня 2016 року всі деріжавні службовці мають заповнити електронні декларації . Після цього для перевірки громадянина, який потрапив у сумнівне поле зору, достатньо буде одного кліку.

Голова обласної адміністрації Степан Барна додав, що таке нововедення є обовʼязковою вимогою ЄС. Це прогнозує значне викривання «прихованих» коштів. Тому купуючи дорогу покупку, доведеться подумати не раз.

Для того, щоб заповнити декларацію потрібно зайти на сайт НАЗК НАЗК www.nazk.gov.ua. Також для ефективного використання створили пробну версію try.declaration.org.ua.

Олена Сабатюк

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер