images/stories/logosait_new.jpg

 

14 бюро правової допомоги розпочнуть роботу на Тернопільщині вже з 1 вересня

14 бюро правової допомоги розпочнуть роботу на Тернопільщині вже з 1 вересня. Вони сприятимуть активному поширенню правової інформації та забезпечать доступ до юридичних консультацій на рівні територіальних громад. Про це 25 серпня під час прес-конференції повідомили начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Із 1 вересня в Україні розпочнуть свою роботу бюро правової допомоги. Бюро є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп, - зазначивначальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов. – Згідно з нашим баченням розвитку системи БПД більшість людей в Україні будуть використовувати правові інструменти для вирішення своїх життєвих питань замість узвичаєних корупційних практик та матимуть рівний доступ до правосуддя для захисту своїх прав.

Діяльність бюро правової допомоги буде спрямована на досягнення таких цілей, як підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст;сприяння досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних спорів і зменшення навантаження на судову систему;попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх. Буде сформована мережа незалежних надавачів безоплатної правової допомоги, яка відповідатиме правовим потребам людей; територіальні громади та держава визнаватимуть важливість і необхідність безоплатної правової допомоги як соціальної гарантії та забезпечуватимуть стабільне її фінансування.

На думку фахівців, робота бюро зменшує ризик обмеження доступу до права і правосуддя найбільш соціально вразливих суспільних верств через запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браком адвокатів у сільській місцевості та малих містах. Територіальні громади активніше залучатимуться до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування. Є сподівання, що рівень побутової корупції теж зменшиться. За своїм статусом бюро правової допомоги не є окремими новоствореними установами, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування.

Повне ресурсне забезпечення бюро здійснюється за рахунок економії в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівня. В складі бюро – юристи-практики, які надають безкоштовні правові консультації, використовуючи при цьому єдину базу таких консультацій, яку вони формують і підтримують в актуальному стані («хмарна технологія» WikiLegalAdvice). У разі потреби ці юристи здійснюватимуть представництво в суді за окремими

видами спорів для окремих вразливих категорій за рішенням місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Бюро правової допомоги можуть стати важливими ресурсними центрами для територіальних громад, де люди зможуть отримати необхідну правову інформацію для вирішення повсякденних питань, а Уряд зможе оперативно та ефективно доводити основні реформи і зміни в різних сферах — охорони здоров’я, освіти, соцзахисту тощо — до відома громадян на місцях. Бюро повинні стати інформаційними провідниками державних реформ у територіальних громадах.

 

Ірина Хондогій нагадала присутнім, що регіональні центри з надання вторинної правової допомоги запрацювали в Україні 1 січня 2013 року. Їх основне завдання - створити рівні можливості доступу до правосуддя.Зокрема, це захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування; перед іншими особами; складання процесуальних документів.

1 липня 2015 року 100 місцевих центрів з надання БВПД запрацювалипо всій Україні. В Тернопільській області вони діють у м. Тернопіль, м. Кременець і м. Чортків та обслуговують певні райони.Безоплатна правова допомога в Україні вже понад рік надається в повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Ми допомагаємо соціально вразливим людям, передусім малозабезпеченим, інвалідам, дітям-сиротам та діти, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни, учасникам АТО, членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам. Послуги їм надають місцеві центри, що були відкриті 1.07.2015. Це не тільки БВПД у цивільних та адміністративних спорах, а також у кримінальних провадженнях — для свідків і потерпілих, а й безоплатна первинна правова допомога.

За рік роботи до місцевих центрів звернулися понад 3 тис. (3357) громадян, із них 665 отримали призначених адвокатів для представництва в суді. Більшість же клієнтів (близько 80%) мають потребу саме у первинній правовій допомозі, тобто правовій інформації та консультаціях для вирішення повсякденних життєвих питань; таку допомогу людям надають штатні юристи центрів.

Хоча в нашій області сьогодні діє 3 місцеві центри, цього недостатньо для задоволення правових потреб громад, оскільки фізично цією кількістю охоплена лише п’ята частина міст і райцентрів.

Тому важливим є наступний крок – утворення по всій Україні 400 бюро правової допомоги у структурі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у районах та містах обласного значення шляхом ліквідації 586 територіальних органів Мін’юсту.

За словами Ірини Хондогій, вже з 1 вересня в Тернопільській області запрацюють 14 бюро правової допомоги, а саме в: Бережанах, Борщові, Бучачі, Гусятині, Заліщиках, Збаражі, Зборові, Козові, Ланівцях, Монастириську, Підволочиську, Підгайцях, Теребовлі та Шумську.

Головне територіальне

управління юстиції у

Тернопільській області

 

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер