images/stories/logosait_new.jpg

 

Стипендії оподатковуються?

Студент навчається у вищому навчальному закладі на денній формі навчання та отримує з бюджету стипендію. Чи оподатковуються така виплата податком на доходи фізичних осіб?

Порядок оподаткування стипендії регулюється Податковим кодексом України. Ним передбачено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 гривень (у 2016 році – 1930 грн).

Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб під час її нарахування (виплати) за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Слід також зазначити, що стипендія, яка не підлягає оподаткуванню, відображається податковим агентом (ВУЗом) у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «150», а сума перевищення за ознакою доходу «127».

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер