images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернопільський гурт Mr. FreeMan потрапив у шоу «Х-фактор»

Гурт Mr. FreeMan потрапив на музичне телешоу «Х-фактор». Суддівське журі було вражене тернопільськими рокерами. Команда музикантів, заснована у Файному місті 2011 року, виконує виключно власну музику. Проте в останній момент вирішили зіграти всесвітньо-відомий рок-хіт, який присвятили одній із суддів – Юлії Саніній, вокалістці гурту The Hardkiss. Як це було нам розповів засновник, ідейний наставник, вокаліст, а по сумісництву – автор пісень гурту Віталій Тимчук.

pMRe8Ky5ufM

Віталію, як ви потрапили на «Х-фактор»?

Нас запросили приїхати. На той момент ми вже брали участь в проекті «ХІТ-конвеєр» від М2. З 600 гуртів нашу пісню відібрали в топ-12. На День Незалежності ми виступили у прямому ефірі на телеканалі М2. На «Х-факторі» не хотіли проходити ніяких передкастингів, але нас повідомили, що ми одразу виступатимемо перед суддями, бо тієї інформації, що є про гурт Mr. FreeMan в Інтернеті їм достатньо.

Перед виходом на сцену чи було страшно?

Ми вийшли спокійно, з меланхолійними виразами на обличчях. Почали грати беземоційно. Я навіть помітив розчарування в очах глядачів: вийшли рокери, а заряду енергії нема. Але коли дійшло до приспіву, ми стали на коліна, чим підняли зал на ноги. Такою була стратегія нашого виступу.

Довго готували пісню для шоу?

За п’ять хвилин до виходу на сцену вирішили, що саме будемо грати. Більше того, за два тижні до поїздки в нас змінився склад гурту: до нас приєднався гітарист гурту «Мой друг John» Сергій Стецій, з яким ми мали тільки дві репетиції, а конкурсну пісню не грали взагалі. Що з того вийшло, скоро побачите на екранах.

Сьогодні більшість гуртів грають кавери, мовляв, з комерційної сторони це вигідніше. Як ви почали грати авторську музику і чому?

Я переїхав до Тернополя із невеликого містечка, що на Хмельниччині. З приїздом сюди я був впевнений, що буду займатися музикою. На форумі знайшов оголошення про те, що в кавер-гурт потрібен вокаліст. Вирішив спробувати. Мене так і не взяли, але я познайомився з музикантами, які згодом стали моєю командою. Саме барабанщик підбив мене на те, щоб я почав грати свою музику. На той час в мене вже було написано кілька композицій.

Звідки беруться ваші тексти?

Тексти – це реакція на життєві події. Пісня може прийти у будь-який момент: в маршрутці, на репетиції, вранці, коли прокинувся. Ось, наприклад, останню

пісню ми з гітаристом написали за півтори години, поки чекали на зйомки «Х-фактору».

Більшості талановитих людей не мають за плечима музичних шкіл, тому що їм тісно в рамках навчальних систем. А у вас є музична освіта?

Я вчився в музичній школі, але не закінчив її. На момент мого навчання вияв творчості був нікому не потрібен, оцінювалося лише сліпе слідування шаблону. Я ніколи не ходив на сольфеджіо чи на хор.

Успіх для вашого гурту – це…

Успіх для нас – це коли люди перестануть слухати низькоінтелектуальний шлак, який зараз переповнює нашу естраду, коли шестирічні діти перестануть співати «в неї по-під майкою вже видно два круга», оце, напевно, буде успіх для таких, як ми. З нашого суспільства методично випалюють любов до прекрасного. Я не хочу сказати, що ми супер-класні і музика в нас найкраща. Ні, але ми прагнемо до цього і ніколи не дозволимо собі нецензурної лексики чи вульгарщини в піснях.

А які амбіції стосовно шоу?

Амбіції найсміливіші.

Ну що ж, нам залишається побажати хлопцям успіху. Чекаємо від них нових виступів і тримаємо кулаки за їхню долю у проекті. Слідкувати за музичною діяльністю рокерів можна у всіх соцмережах за хештегом #mrfreemanband.


Спілкувалася Юлія Хім’як

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер