images/stories/logosait_new.jpg

 

У тернопільській «гармонії» жінки вчилися «писати сценарії життя» своїм дітям

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулося засідання жіночого клубу ”Гармоня”, учасниці якого обговорили роль виховного процесу батьків у дорослому житті дітей.

«Психологами доведено, що всі проблеми, комплекси, світосприйняття дорослого мають глибоке коріння, яке йде ще з дитинства, - зазначила фахівець МРЦЗ Інна Лісовська. - Саме тому, щоб побудувати успішне суспільсво, закласти фундамент ”щасливої людини” ми маємо знати та використовувати правильні підходи у виховному процесі дітей».

Психолог Ольга Волошин, яка тривалий час займається вивченням дитячої психології, розповіла про вікові періоди дітей, кожен з яких має свої особливості світосприйняття та методи виховного впливу. Вона повідомила: «Від народження до 1 року - це час немовляти. Психічний розвиток дитини здійснюється на рівні інтимно-емоційних відносин, реальність сприймається на рівні підсвідомості. Проте, саме цей період залишає значний відбиток на особистості: хто був небажаний, недоглянутий в цей час, у того зароджується почуття недовіри до оточуючого світу, незрозуміле для людини відчуття ”ворогів навколо”. Коли ж дитина була бажаною, з нею спілкувалися, усміхалися, то в неї на все життя розвивається почуття довіри до оточуючого світу.

Від 1 до 3 років - переважає рухова діяльність. Дитина з цього часу намагається максимально бути незалежною: «я сама...». Завдання батьків - виховати самостійну, відповідальну особистість. У цей період в батьків є можливість закласти ”фундамент впевненості в собі”, даючи можливість дитині розвиватись.

У 3-5 років діти починають проявляти ініціативу. Важливо їх навчити відповідальності за свої вчинки (поскладати іграшки, які сама порозкидала...). Тато і мама мають бути прикладом в усьому. Потрібно заохочувати дитину до прояву ініціативи, до роботи, допомоги... Ігнорування дитини може проявитися у дорослому віці у почутті провини та пасивності.

Молодший шкільний вік 6-12 років. Зовнішні прояви у цьому віці пертворюються у внутрішні. Це період сприятливий для становлення мозкових механізмів, до навчання.

12-18 років - це підлітковий вік і вік юності - період для духовного розвитку. В цей період виникає запитання: ”Хто я є?” Підліток піхнає себе, шукає друзів, життєвий шлях, професію, яку обрати. Це період самовизначення, прийняття самостійних рішень. У такому віці до дитини ставитися необхідно, як до дорослого. У бесіді переконувати, наводити аргументи, адже сила та тиск у цей період викликають супротив, агресію, нерозуміння, замкнутість».

Під час засідання клубу мова йшла й про те, що від матерів, їх обізнаності, правильної життєвої позиції залежить сценарій майбутнього життя дитини. Адже саме вона є першою вихователькою і вчителькою власного чада, важливою опорою і порадницею, тією хто ділиться досвідом та спрямовує у певне життєве русло.

Жодна з учасниць клубу не залишилася байдужою до інформації, отриманої на заході.

До речі, за 5 років діяльності жіночого клубу ”Гармонія”, що діє при гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, відбулося 64 зустрічі за участю понад тисячі безробітних тернополянок. На засіданнях розглядали найбільш актуальні теми жіноцтва: здоров'я, краса, кар'єра, психологічні аспекти особистості, самовдосконалення. Представники громадських організацій, соціальні партнери, успішні та активні гості жіночого клубу допомагали учасницям порадами, ділилися досвідом та здобутими знаннями.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер