images/stories/logosait_new.jpg

 

Правозахисник, який надає безоплатну правову допомогу, захистив право пенсіонерки на більший розмір пенсії за віком

Ternopil Juzvak

До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька міста Тернополя – гр. Я. та повідомила, що в жовтні 2016 року Тернопільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області відмовило їй у перерахунку пенсії. Управління ПФ пояснило відмову тим, що загальний страховий стаж особи є недостатнім для виплати пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»). І, саме тому, зі слів пані Я., орган ПФ нараховує їй пенсію у меншому розмірі, аніж вона на це заслуговує згідно із законом.

Тернопільський місцевий центр з надання БВПД, для захисту та поновлення порушених прав заявниці, призначив їй адвоката Ігоря Юзьвака (доручення № 264 від 03.10.2016 року). Так, адвокат підготував та надіслав у місцевий суд адміністративний позов до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області про визнання неправомірною відмови гр. Я. у перерахунку пенсії. Адвокат також просив суд зобов'язати, щоб орган ПФ здійснив особі перерахунок та виплату пенсії з 1 вересня 2015 року, враховуючи під час обчислення розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Адвокат доводив у суді законність права особи на більшу пенсію тим, що відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України № 265 від 26 березня 2008 року «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» передбачається: у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, крім осіб, зазначених у п. 1 цієї постанови (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексацій та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Для того, аби вибороти для особи більший розмір пенсії, Ігор Юзьвак обґрунтовував свої вимоги ст. 46 Конституції України, згідно з якою громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на пенсійне забезпечення. Відповідно до ч. 3 цієї статті пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Як зазначив адвокат, згідно із ст. 2 Закону України «Про прожитковий мінімум» прожитковий мінімум застосовується, зокрема, для: встановлення розмірів мінімальної  пенсії  за  віком,  визначення  розмірів соціальної допомоги,  а також інших  соціальних  виплат  виходячи  з  вимог Конституції України та законів України.

Що важливо: Європейський cуд з прав людини в рішенні від 12 липня 2016 року в справі «Петриченко проти України» дійшов аналогічних висновків.

Важливим аргументом у захист прав гр. Я. було те, що з довідки № 3721/02 від 14 вересня 2016 року, виданої органом ПФ, стає очевидним, що розмір пенсії, яка виплачується позивачу, є меншим, аніж встановлений законом розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Окрім того, аналіз ч. 3 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» вказує на те, що підставою для перерахунку пенсії є встановлення нового розміру прожиткового мінімуму, а перерахунок проводиться з дня встановлення цього мінімуму.

Пункт 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» № 9 від 01.11.1996 р. декларує: оскільки Конституція України, як зазначено в її статті 8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають ґрунтуватись на Конституції України, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй.

Оцінивши обставини справи та проаналізувавши викладені норми чинного законодавства, суд дійшов висновку, що права позивача таки порушено і що вони підлягають захисту шляхом визнання дій управління ПФ протиправними.

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області своєю постановою від 12 грудня 2016 року позовні вимоги заявниці задовольнив повністю, зобов'язав орган ПФ перерахувати з 3 травня 2016 року заявниці пенсію у розмірі, не нижчому, ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»), з урахуванням виплачених сум.

За безоплатними правовими консультаціями жителі Тернополя та району можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер