images/stories/logosait_new.jpg

 

Адвокат добилася від відповідача виплати аліментів на утримання малолітньої дитини та дружини

Ternopil Sup

До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька одного із сіл району – гр. Г. щодо стягнення аліментів на своє утримання та утримання трьохмісячної малолітньої дитини. Жінка перебуває в офіційному шлюбі, але її чоловік проживає окремо і повністю ухиляється від утримання сім'ї, не бере участі у вихованні дитини, матеріально не допомагає. 

Адвокат, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги Мар’яна Суп добилася, щоб відповідач сплачував аліменти не лише на утримання малолітньої дитини, а й на утримання своєї дружини.

Адвокатка представляла інтереси клієнтки Г. згідно з дорученням Чортківського місцевого центру з надання БВПД № 277 від 03.11.2016 року.

Мар’яна Суп у своїх доводах посилалася на ч. 1 ст. 75 Сімейного кодексу України, у якій вказується, що дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати одне одного. Як ішлося в позовній заяві, право на утримання, на відміну від права дружини і чоловіка на матеріальну підтримку, виникає за наявності спеціально передбачених законом підстав. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є  непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу (ч. 2 ст. 75 CК України).

Правозахисник аргументувала у захист прав та інтересів заявниці, що, відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 СК України утримання одному із подружжя надається другим із подружжя у натуральній або грошовій формі за їхньою згодою. За рішенням суду аліменти присуджуються одному з подружжя, як правило, у грошовій формі. Аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед.

Право дружини на утримання у разі проживання з нею дитини передбачається ст. 84 Сімейного кодексу України. Зокрема, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Мар’яна Суп довела: якщо батько дитини (будучи працездатною особою) не працює, це не є підставою вважати, що він не спроможний надавати матеріальну допомогу на утримання матері своєї дитини. Згідно із ст. 85 Сімейного кодексу України право дружини на утримання, передбачене ст. 84 цього кодексу, припиняється в разі припинення вагітності, народження дитини мертвою, або якщо дитина передана на виховання іншій особі, а також у разі смерті дитини. Право дружини на утримання припиняється, якщо за рішенням суду виключено відомості про чоловіка як батька з актового запису про народження дитини. Отже, з цього випливає, що немає жодних підстав, відповідно до яких чоловік міг би не утримувати дружину.

Як підсумок, Чортківський районний суд Тернопільської області рішенням від 13.12.2016 року позовні вимоги гр. Г. задовольнив у повному обсязі та зобов’язав відповідача сплачувати аліменти на користь своєї дружини та дитини.

Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2-09-50.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер