images/stories/logosait_new.jpg

 

Відбувся круглий стіл з обговорення реформи правосуддя

24 лютого 2017 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області проведено круглий стіл на тему «Обговорення Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)»».

В заході взяли участь: керівництво Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, суддя Тернопільського міськрайонного суду Гуменний П.П., заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Бандура С.А., начальник відділу якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, адвокат Сольський В.В., представники Тернопільської обласної партійної організації Аграрної партії України Мужевич В.Я., Алексенко С.Л., адвокати Малишевський В.Я., Парубій І.М., Сідий С.І., приватні нотаріуси, члени правління Відділення Нотаріальної палати України в Тернопільській області Березій З.А., Чолач Г.Д.

Модератором заходу виступила перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Вовк Т.В.

Метою заходу було обговорення питань судової реформи в Україні і надання правової допомоги.

Основними темами для обговорення та дискусії стали:

основні аспекти реформування судової системи,

становлення адвокатури в Україні,

майбутня монополія адвокатури чи покращення якості правових послуг,

набуття права на зайняття адвокатською діяльністю. Організаційні форми адвокатської діяльності,

етапи становлення та розвитку системи безоплатної правової допомоги,

організація роботи юридичної служби в територіальних органах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністраціях, а також на державних підприємствах, в установах, організаціях та державних господарських об’єднаннях. Обговорено питання про доцільність норми Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 02.06.2016 № 1401- VIII, оскільки згідно змін до Конституції України, які набрали чинності 30 вересня 2016 року винятково адвокат здійснюватиме представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Важлива новація, яка зачепить майже кожного українця – запровадження винятково професійної адвокатури в судах. Тобто захищати особу у суді зможуть лише професійні адвокати. Винятки можуть бути тільки у спорах щодо трудових відносин, соціальних прав та у виборчих суперечках.

В даний час інтереси в судах можуть представляти особи і без посвідчення адвоката, але з правовим досвідом.

Частина експертів назвала таку новацію «монополією адвокатів» та обмеженням прав простих громадян, які не завжди можуть найняти

професійного адвоката. Інші – посилаються на європейський досвід і вказують, що норма про захист у суді лише адвокатами підвищить його якість.

Щоправда, ця норма одразу ж 1 жовтня не запрацювала. Для Верховного Суду вона стала актуальною з 1 січня 2017 року, для апеляційних судів – з 1 січня 2018 року, а для судів першої інстанції – аж 1 січня 2019 року.

Вища рада правосуддя відіграватиме головну роль у судовій системі, вирішуючи питання призначення та звільнення суддів. 5 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 21 грудня 2016 № 1798-VIII «Про Вищу раду правосуддя», який визначає статус, повноваження, принципи організації і порядок діяльності Вищої ради правосуддя. 12 січня 2017 року Вища рада юстиції прийняла рішення про початок реорганізації у Вищу раду правосуддя.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер