images/stories/logosait_new.jpg

 

ЧЕСНО навчить місцевих депутатів заповнювати е-декларації

Громадський рух ЧЕСНО запускає всеукраїнську просвітницьку кампанію “Лайфхак: як заповнити е-декларацію депутату місцевої ради”.


Тренінг для депутатів Тернопільської міської ради відбудеться 7 березня о 10:00 в сесійній залі Тернопільської міської ради.
Тренінг для депутатів Тернопільської обласної ради відбудеться 7 березня о 13:00 в 532 кабінеті обласної ради.


В процесі подання е-декларацій з осені 2016 року (згідно із Законом про запобігання корупції) декларанти скаржилися на складність форми, відсутність чітких інструкцій із її заповнення та допускали чимало помилок. Вже до 1 квітня е-декларації подадуть депутати всіх місцевих рад (сільські, селищні, міські, районні в містах, районні, обласні) та посадові особи місцевого самоврядування 1-7 категорій


Для вирішення проблеми був обраний формат 2-годинного тренінгу, які відбудуться у 24 містах України за підтримки Програми розвитку ООН. Сама методика тренінгу розроблена спільно з ПР ООН, та на основі роз’яснень Національного агентства з питань запобігання корупції.


Після навчання місцевих депутатів активісти кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО системно проаналізують близько 1200 декларації депутатів міських рад 24 обласних центрів на предмет порушень та фактів подання недостовірної інформації. Кампанія реалізується за фінансової підтримки Національного демократичного інституту міжнародних відносин.



Додатково:


Громадський рух ЧЕСНО понад 5 років бореться за прозорість, відкритість та підзвітність роботи депутатів всіх рівнів. У 2012 р. ЧЕСНО провів кампанію “Фільтруй Раду”, однією зі складових якої була вимога декларацій нардепів. Якщо на початку ініціативи активістам вдалося отримати лише 12 паперових декларацій, то вже в 2014 р. майже всі декларації народних депутатів були оприлюднені на сайті Верховної Ради.


У 2015 р. ЧЕСНО запустив кампанію “Стеж за грошима” з моніторингу статків та доходів депутатів місцевих рад. Ключовими здобутками кампанії стало оприлюднення  депутатських декларацій у Тернополі, Івано-Франківську та Львові.


Активісти ЧЕСНО розробили унікальний продукт “Багатії та злидні” місцевих рад, де аналізували декларації топ-5 найбагатших та найбідніших депутатів у раді. За цією методикою проаналізовано декларації депутатів 7 міських рад обласних центрів.


Після публікації е-декларацій восени 2016 р. аналітики ЧЕСНО проаналізували статки народних депутатів Прикарпаття та Буковини та оприлюднили загальний огляд статків народних обранців.


Розклад заходів у інших містах:


“Лайфхак: як заповнити е-декларацію депутату місцевої ради”


Місто

Дата

Місто

Дата

Київ

2-3 березня

Миколаїв

6 березня

Вінниця

13 березня

Одеса

15 березня

Дніпро

6 березня

Полтава

3 березня

Слов'янськ

6 березня

Рівне

13 березня

Житомир

2 березня

Суми

2 березня

Запоріжжя

7 березня

Тернопіль

7 березня

Івано-Франківськ

2 березня

Ужгород

10 березня

Кропивницький

14 березня

Харків

10 березня

Сєвєродонецьк

7 березня

Херсон

7 березня

Луцьк

14 березня

Хмельницький

2 березня

Львів

7 березня

Черкаси

13 березня

Чернівці

2 березня

Чернігів

10 березня


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер