images/stories/logosait_new.jpg

 

Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності подружжя

Насамперед, необхідно зауважити, що відповідно до ст. 368 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Згідно ч. 3 даної статті, майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду (ст. 370 ЦК України).

Для вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном необхідно згода всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

Положення ст.69 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) передбачають право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя та передбачають, що дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя викладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Одночасно з посвідченням договору про виділ частки в натурі житлового будинку, будівлі або споруди нотаріусом посвідчується договір про виділ частки в натурі на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього разом з іншими документами нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Укладення договору про виділ частки в натурі припиняє спільну часткову власність для особи (осіб), частка якої виділяється за цим договором.

Якщо між учасниками спільної часткової власності виникають спори щодо виділу частки спільного майна в натурі, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії і роз`яснює заінтересованим особам їх право звернутися до суду для вирішення цих спорів.

 

Головного територіального управління

юстиції у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер