images/stories/logosait_new.jpg

 

Внесення змін до Статуту

Для реєстрації громадського об’єднання керівник або особа (особи), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, подають (надсилають) до уповноваженого органу з питань реєстрації за місцезнаходженням громадського об’єднання документи, необхідні для реєстрації, серед яких – статут.

Статут – це цілий комплекс правил, прийнятий будь-яким добровільним об’єднанням людей і покликаний організувати і врегулювати діяльність цього об’єднання найкращим чином. Він також визначає мету (цілі) та напрямки діяльності даного об’єднання людей.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про громадські об’єднання» статут громадського об’єднання має містити такі відомості:

1) найменування громадського об’єднання та за наявності – скорочене найменування;

2) мету (цілі) та напрямки його діяльності;

3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об’єднанні, права та обов’язки його членів (учасників);

4)  повноваження керівника вищого органу управління, інших органів управління ( далі – керівні органи) громадського об’єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об’єднання та її заміни ( для громадських об’єднань, що не мають статусу юридичної особи);

5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об’єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв’язку;

6) порядок звітування керівних органів громадського об’єднання перед його членами (учасниками);

7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об’єднання та розгляду скарг;

8 ) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об’єднання;

9) порядок створення, діяльності та припинення діяльності відокремлених підрозділів громадського об’єднання (у разі їх створення громадським об’єднанням, яке має намір здійснювати діяльність за статусом юридичної особи);

10)  порядок внесення змін до статуту;

11)  порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об’єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилося після саморозпуску – для громадського об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

У статуті можуть бути передбачені і додаткові положення щодо утворення, діяльності та саморозпуску чи реорганізації громадського об’єднання, що не суперечать Закону України «Про громадські об’єднання» та чинному законодавству України.

Також слід наголосити на тому, що Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про громадські об’єднання»  передбачено безоплатну процедуру внесення змін до статутів громадських організацій протягом п’яти років з дня введення його в дію (з 01 січня 2013 року).

Для приведення статутних документів у відповідність до Закону України «Про громадські об’єднання»,  зареєстрованим громадським об’єднанням необхідно:

  • прийняти рішення про скликання вищого органу управління громадського об’єднання;

  • провести засідання вищого керівного органу управління громадського об’єднання;

  • розглянути питання внесення змін до статуту та доповнити статут відомостями, наявність яких вищезазначені. (ст.11 Закону України «Про громадські об’єднання»).

Після оформлення необхідних документів, громадське об’єднання
повідомляє уповноважений орган з питань реєстрації, протягом 60 днів з дня прийняття такого рішення. (ч.12 ст.9 Закону України «Про громадські об’єднання»).

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер