images/stories/logosait_new.jpg

 

Що чекає українські чорноземи у разі скасування мораторію на продаж?

Міжнародний валютний фонд вимагає запуску ринку землі в Україні. Нагадаємо, дія мораторію завершується в січні цього року. У Верховній Раді вже зареєстровані законопроекти щодо умов купівлі-продажу земельних угідь.

У разі скасування мораторію, українські земельні угіддя можуть опинитися у власності великих підприємців, – припускають експерти. Оскільки дрібні фермери викупити землі не зможуть. Наразі серед українських аграріїв поширюється чимало дискусій щодо ринку землі.

«Якщо припустимо фермер хоче вкласти гроші у бізнес, він має бути впевненим щодо власності земельної ділянки, яка використовується. До прикладу, ягідництво і садівництво – це такі сектори, які створюють досить багато робочих місць. На один гектар полуниці створюється 10 сезонних робочих місць і п’ять постійних. Чи потрібний ринок землі? Земля потрібна для виробництва, тому дається однозначна відповідь, що потрібний. Ринок землі потрібний, щоб люди могли з впевненістю вкладати свої кошти, і бути певні того, що завтра їх ніхто не забере і їхні великі інвестиції, які були вкладені в ті поля, не будуть марними», – зазначає керівник проекту з розвитку полуничних кооперативів Андрій Галяс.

Серед переваг зняття мораторію на продаж землі – більша свобода для розвитку сільськогосподарських підприємств, додаткові закордонні інвестиції. Однак поряд з тим є чимало ризиків, які пов’язані із заволодінням українською землею іноземцями.

«В нас і так діє ринок землі. Єдина залишається категорія – це земельна частка пай. Саме тут відбувається тіньовий обіг землі. Трапляється, що власники немісцевих агрохолднигів укладають різні цивільно-правові угоди, часто несправедливі угоди з ознаками шахрайських дій щодо користування землею. Фактично, ринок землі в Україні існує, єдине питання стосується земельних часток – паїв», – каже в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в області Віктор Мартинюк.

Нині середню ціну одного гектара землі в Україні визначають у розмірі тисячі доларів. Експерти переконані, що це надто низька вартість. Крім того, запуску ринку землі в Україні має передувати завершення аграрної реформи.

Софія Романська

zz.te.ua

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер