images/stories/logosait_new.jpg

 

Польща оштрафує Росію за неякісний газ

Польща оштрафує Росію за неякісний газ
Обмеження на постачання російського газу до Польщі можуть бути продовжені

Глава польської компанії PGNiG заявив, що поставки газу зі сходу завжди є "ризикованою справою".

Польща оштрафує Росію за поставки неякісного газу, який Варшава припинила відбирати з Ямальського газопроводу з 21 червня. Про це заявив глава польської нафтогазової компанії PGNiG Петро Возняк, передає Укрінформ.

"У зв'язку з цим PGNiG змушена буде накласти на Газпром штраф відповідно до контракту", - сказав Возняк.

За його словами, якщо постачання газу для потреб Польщі буде відновлено з 23 червня, то це не вплине на опалювальний сезон 2017-2018 років. Однак якщо Росія і надалі буде транспортувати неякісний газ, то PGNiG змушена буде брати газ для забезпечення потреб країни з власних сховищ на півдні країни.

Зараз нестачу газу покривається за рахунок використання запасів з резервуара Могильний в центрі країни, а також припинення наповнення резервуарів на півдні Польщі.

"Якщо перерва триватиме довше, ти ми змушені будемо змінити режим наповнення південних резервуарів", - констатував Возняк.

Він наголосив, що російська сторона не поінформувала польських партнерів про причини транспортування неякісного газу. За його словами, вони можуть бути "різними", перш за все технічними.

Глава PGNiG також зазначив, що зараз російський газ з Ямальського газопроводу і далі без перешкод транспортується в Європу і надходить на ринки. Він наголосив, що в Німеччині функціонує осушувальна станція, газ там очищається від домішок. Але у Польщі немає такої станції, оскільки російська сторона виступила проти цього на етапі будівництва Ямальського газопроводу.

Возняк зауважив, що поставки газу зі сходу завжди є "ризикованою справою", оскільки можуть виникнути ситуації на зразок нинішньої, або ж Росія може закрити з 2019 року газопровід, який проходить через Україну.

Польський експерт з енергетичних питань Петро Мацьонжек зазначив, що газ навмисне розбавляли на території Росії або Білорусі. На його переконання, це - "політичний сигнал" Варшаві з боку Москви перед візитом президента США Дональда Трампа в Польщу 6 липня на саміт Трьох морів (Балтика - Адріатика - Чорне море), а також сигнал для США, аби вони не заходили надто далеко в російську сферу впливів.

Як повідомляв Кореспондент.net, напередодні Польща тимчасово відмовилася від російського газу, який надходить з Німеччини через реверс трубопроводу Ямал-Європа. Причиною відмови від закачування російського газу називалася його низька якість.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер