images/stories/logosait_new.jpg

 

Ради Європи: Закон РФ про іноагентів порушує права людини

Ради Європи: Закон РФ про іноагентів порушує права людини
Будівля Ради Європи в Страсбурзі

У березні ЄСПЛ прийняв до розгляду скарги від російських некомерційних організацій на закон про іноземних агентів.

Законодавство РФ про некомерційні організації (НКО) не відповідає міжнародним і європейським стандартам у сфері прав людини. Про це заявив комісар Ради Європи з прав людини Нильс Муйжнієкс. Його коментарі за кількома справами, у яких оскаржується так званий закон про іноземних агентів, були представлені в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

"Застосування цього закону надає стримувальний ефект на роботу організацій громадянського суспільства в Російській Федерації і є втручанням у права на свободу об'єднань і свободу висловлювання думок багатьох некомерційних організацій і правозахисників, іноді призводячи до серйозних наслідків. Окрім проблем із забезпеченням фінансування, обмежувані у своїй діяльності організації і винайняті для роботи в них працівники можуть зазнавати певної маргіналізації, цькування, переслідувань і навіть фізичних нападів", - пише Муйжнієкс.
Цей закон заважає правозахисним організаціям і громадянським об'єднанням у Росії, які виступають за зміни в законодавстві і законодавчій практиці, виконувати роль вартових громадських інтересів, заявляє він. Більш того, некомерційні організації відповідно до міжнародних стандартів у сфері прав людини можуть вільно звертатися за фінансуванням і отримувати його, причому не тільки від публічних органів влади в їхній - власній - державі, а й від інституційних чи індивідуальних донорів, іншої держави чи багатосторонніх установ, сказано в заяві Муйжнієкса. А вимоги щодо звітності організацій повинні встановлюватися на рівній і неупередженій основі, незалежно від джерел доходу.
У березні ЄСПЛ прийняв до розгляду скарги від російських некомерційних організацій на закон про іноземних агентів. В одну справу були об'єднані заразом 48 скарг від 61 НКО, подані з 2013-го до 2017 року. Серед цих організацій - Сахаровський центр, асоціація на захист прав виборців "Голос", "Комітет з питань запобігання катуванням", правозахисний центр "Меморіал", музей "Перм-36" та інші.
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер