images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернопільській ОДПІ готові до діалогу

Нещодавно у Тернопільської ОДПІ відбулась чергова телефонна «гаряча» лінія щодо звернень громадян. На запитання відповідав завідувач сектору організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг Івахів Ігор Юрійович.


У матеріалі висвітлені актуальні питання проведеного телефонного сеансу.


Я не є громадянином України, але маю право на проживання. Хочу подати письмове звернення до податкової, але не знаю – чи будуть розглядати?

Хочу зазначити, що особи, які не є громадянами нашої держави, але законно знаходяться на її території, мають таке ж право на звернення, як і громадяни України. Тож, будь ласка, звертайтесь, будемо розглядати.


Хочу подати заяву до податкової стосовно моїх сусідів, які здають в оренду дві квартири, але, як мені здається, державі нічого не сплачують. Але не маю комп’ютера, щоб надрукувати, а написане від руки, Ви приймаєте?

Немає особливої потреби друкувати звернення, оскільки стаття 5 Закону України «Про звернення громадян» передбачає, що письмове звернення має бути або надруковано, або написано від руки, однак, розбірливо і чітко. Також, не забудьте зазначити прізвище, ім’я, по батькові та своє місце проживання. Слід підписатись та поставити дату. Інакше, якщо зі змісту Вашого звернення неможливо встановити авторство, воно буде визнане анонімним і не розглядатиметься.


На фірмі, де працює син, на звернення про надання матеріальної допомоги, вимагають довідку з податкової, що він не підприємець. А в податковій сказали, навіть не писати звернення, оскільки такої довідки не видають, а перенаправили до тих, хто реєструє підприємців. Чи правильно?

Так, йому сказали правильно. Наш Центр обслуговування платників надає десятки видів адміністративних послуг, перелік яких є чітко затверджений, однак до нього не включено послугу з надання довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця. Однак, на сьогодні, створено Єдиний державний реєстр як юридичних осіб, так і фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Так от, інформація, що міститься в ЄДР, є відкритою і загальнодоступною,  а надання відомостей з нього належить до повноважень суб’єктів державної реєстрації. Тобто, Вашому синові, слід звернутись до державних реєстраторів, які і нададуть йому необхідні відомості. Якщо, ідете в ногу з часом, то скажу, що Міністерство юстиції України, яке є розпорядником ЄДР, запровадило он-лайн сервіс отримання відомостей з ЄДР через офіційний веб-сайт за адресою: https://usr.minjust.gov.ua.


Я прописаний у Тернополі, хоча декілька років живу у Києві. Влаштовуюсь на державну службу і треба заповнити декларацію, але своїх точних доходів – не пам’ятаю. Чи можу я уповноважити батька, щоб взяв довідку про мої доходи в податковій Тернополя, або чи маю я можливість взяти таку інформацію у Києві?

Тут слід звернутись до десятого розділу Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, а саме – до Порядку отримання відомостей з такого реєстру, який дає відповідь на поставлене запитання.

Фізична особа, яка бажає отримати інформацію про отримані доходи, повинна звернутись особисто або через уповноважену особу до податкової інспекції за своїм місцем проживання або за місцем отримання доходів, та на підставі документа, що посвідчує особу, подати заяву відповідної форми. А уповноважена особа додає до заяви довіреність на такі дії, засвідчену у нотаріальному порядку та її копію, а також документ, що посвідчує особу такого представника.

Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, можуть звернутися за отриманням відомостей з Державного реєстру до будь-якої податкової інспекції, також подавши відповідну заяву.

Зараз популярністю користується варіант отримання інформації про суми виплачених доходів через електронний сервіс «Електронний кабінет платника» з використанням електронного цифрового підпису, який фізичній особі можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів.

Для отримання інформації, необхідно заповнити запропоновану форму «Запиту про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру...», після обробки якого до особистого електронного кабінету надійде спеціальне повідомлення, при натисканні на яке відкриються необхідні відомості. Їх можна переглянути, зберегти чи надрукувати.

Зверніть увагу, що запитувані відомості можна отримати за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер