images/stories/logosait_new.jpg

 

У Франції прийняли спірний антитерористичний закон

У Франції прийняли спірний антитерористичний закон
Фото: dw.de
Верхня палата французького парламенту

Закон повинен вивести Францію з режиму надзвичайного стану.

Верхня палата французького парламенту - Сенат - більшістю голосів прийняла законопроект про боротьбу з тероризмом. У першому читанні за прийняття законопроекту проголосували 229 сенаторів, проти - 106. У жовтні свою думку щодо законопроекту повинна висловити нижня палата парламенту - Національні збори.

Цей закон був одним з пунктів передвиборної програми президента країни Еммануеля Макрона. Він повинен забезпечити умови для скасування режиму надзвичайного стану, введеного після терактів 13 листопада 2015 року, який вже шість разів продовжували. Термін його дії закінчується 1 листопада.

Новий закон в ослабленій формі повинен зберегти в руках правоохоронців особливі інструменти боротьби з терористичною загрозою. Зокрема, полегшуються можливості проведення обшуків в квартирах підозрюваних, дозволяється тимчасово закривати мечеті і молитовні приміщення, якщо там буде проповідувати терористична пропаганда. Передбачається також створення так званих зон безпеки при проведенні великих заходів.

Міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch закликали Париж відмовитися про прийняття закону, оскільки, на їхню думку, він обмежує основні громадянські свободи.

Нагадаємо, влітку нинішнього року у Франції були скоєні нові атаки: в липні був здійснений теракт в Ніцці, жертвами якого стали 86 осіб. А буквально через два тижні терористи вбили літнього священика в церкві під Руаном.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер