images/stories/logosait_new.jpg

 

Америка розсекретила свідчення агента КДБ щодо вбивства Кеннеді

Америка розсекретила свідчення агента КДБ щодо вбивства Кеннеді
Фото: Getty
35-й президент США Джон Кеннеді

Радянський агент, який втік до США, відповідав за профіль головного підозрюваного у вбивстві президента.

Американський національний архів опублікував документи, пов'язані з вбивством 35-го президента США Джона Кеннеді, в тому числі і свідчення колишнього агента КДБ Юрія Носенка, повідомляється на сайті відомства.

Серед оприлюднених матеріалів - 17 аудіофайлів з інтерв'ю Носенка, який перейшов на бік США в січні 1964 року.

Сам екс-агент КДБ стверджував, що був співробітником, відповідальним за профіль головного підозрюваного у справі про вбивство Кеннеді - Лі Харві Освальда - під час перебування обвинуваченого в СРСР. Інтерв'ю проводилися в січні, лютому і липні 1964 року.



Усього опубліковано 3810 документів, в них включено 441 документ від ФБР і ЦРУ, які раніше були повністю засекречені, а ще 3369 видавалися частково або у відредагованому вигляді.


Доступ до документів був раніше заборонений відповідно до закону, прийнятого конгресом в 1992 році під назвою JFK Assassination Records Collection Act of 1992.

Цей закон зобов'язував всі федеральні установи США передати в Національні архіви документи, що мають відношення до розслідування вбивства Кеннеді.

Нагадаємо, на початку цього року ЦРУ розсекретило близько 12 мільйонів сторінок документів, які розкривають діяльність агентства з освіти в 1947 по 1990-ті роки. Серед них є матеріали про НЛО і Україну.


Джон Кеннеді був застрелений 22 листопада 1963 року в техаському Далласі. Він отримав смертельне кульове поранення в голову.

У вбивстві визнали винним колишнього морпіха Лі Харві Освальда, який сам був застрелений на вулиці через кілька днів, коли його переводили з поліцейської дільниці в окружну в'язницю. Освальд з 1959 по 1962 рік жив в СРСР.

Юрій Носенко почав роботу в КДБ в 1953 році. Він втік до США в лютому 1964 року. З початку 1970-х років він працював консультантом ЦРУ, хоча до 1969 року спецслужби США підозрювали, що він - подвійний агент.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер