images/stories/logosait_new.jpg

 

Результати роботи Антирейдерського закону, як ефективного способу захисту права власності


Міністерство юстиції України – відкрита установа, що систематично співпрацює з бізнесом та громадськістю. Результат напрацювань переростає у законотворчі ініціативи та механізми, що доводять ефективність на практиці. Яскравий приклад – Закон України від 06.10.2016 № 1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», що наразі працює в Україні.

В народі його називають «Антирейдерським».

 

Що ж нового приніс цей Закон?

Надійний захист активів від несанкціонованого відчуження. За спробу незаконного захоплення значно посилюється відповідальність для усіх причетних. Максимальний термін ув’язнення може сягати десяти років.

Скасований принцип так званої «генеральної» екстериторіальності, тобто здійснення державної реєстрації в межах України. Натомість вводиться «локальна» екстериторіальність, тобто реєстраційні дії щодо юридичних осіб можна проводити винятково в межах області.

Посилено захист отримання захищених носіїв особистих ключів доступу до Єдиних та Державних реєстрів. Електронний цифровий підпис надається лише за особистої присутності підписувачів, зокрема посадових осіб підприємств. Усі державні реєстратори Тернопільської області забезпечені захищеними носіями особистих ключів, що унеможливлює несанкціонований доступ та проведення незаконних реєстраційних дій у Державних реєстрах.

Міністерство юстиції України здійснює постійний моніторинг та контроль за роботою реєстраторів та нотаріусів шляхом проведення «камеральних перевірок». Станом на 20.07.2017 за результатами камеральних перевірок 2 акредитованим суб’єктам скасовано акредитацію.

Термін подання скарги до комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації продовжено з 30 днів до 60. Це важливо, адже були випадки, коли заявник звертався до комісії зі скаргою, що була складена з порушенням вимог, і не встигав виправити формальні помилки та подати відредаговану скаргу до комісії у визначений законом термін.

Отже, якщо все ж хтось під загрозою ув’язнення, штрафів та позбавлення професії наважиться здійснити спробу захоплення майна, у громадянина є більше шансів віднайти справедливість в органах юстиції.

Станом на 01.07.2017 Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області розглянуто 25 скарг. Міністерством юстиції України тимчасово заблоковано доступ 2 приватним нотаріусам та 1 акредитованому суб’єкту Тернопільської області.

Отже, Закон приніс багато змін та спрямований на мінімізацію рівня рейдерства в Україні.

 

 

 

 

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер