images/stories/logosait_new.jpg

 

Висновок Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації

Сьогодні на підставі Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» при Міністерстві юстиції України та головних територіальних управліннях юстиції діють Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, що дає змогу оскарження в адміністративному порядку рішень, дії та бездіяльності державного реєстратора та суб’єкта державної реєстрації.

Також, відповідно до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1128 (зі змінами) та Положення про Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації затвердженого наказом Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області від 26 січня 2016 року № 8/44,  зареєстровано Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області 01 лютого 2016 року № 1/771 (зі змінами) в рішення Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (далі – Комісія)  можуть бути оскаржені до суду.

Слід зазначити, що рішення Комісії за результатами розгляду адміністративної скарги оформлюється висновком, який підписується Головою Комісії, секретарем та членами Комісії, що брали участь у засіданні Комісії. А на підставі висновку, суб’єкт розгляду скарги, приймає мотивоване рішення про задоволення скарги або про відмову в її задоволенні з підстав передбачених Законами у формі наказу.

Однак висновок Комісії має рекомендаційний характер, та не створює для особи (скаржника) юридичних обов’язків та наслідків, які б могли порушити її права та інтереси. При цьому зобов’язуючим актом є наказ Міністерства юстиції України чи головного територіального управління юстиції.

Таким чином, до суду не слід оскаржувати висновки Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а треба оскаржувати лише накази Мінюсту та його територіальних органів, в яких про такі висновки зазначається.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер