images/stories/logosait_new.jpg

 

Начальник головного територіального управління юстиції Едуард Кольцов про підсумки роботи за І півріччя 2017 року

Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області підбито підсумки роботи органів і установ юстиції області за шість місяців поточного року. Едуард Кольцов зазначив, що звітний період в системі юстиції області був продовженням реформ, завдяки яким, вдалося реалізувати низку пілотних проектів та ініціатив Мін’юсту. Проект «Шлюб за добу» – у Тернополі користується неабиякою популярністю. Цей сервіс спрямований на мінімізація корупції, з якою раніше було пов’язане прискорення процедури одруження. В Українському Домі «Перемога» цією послугою уже скористались 203 молоді пари, а 12 учасників АТО та бойових дій одержали її безоплатно. З метою спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини в області успішно працює проект, згідно якого, працівники відділів ДРАЦС приймають документи та видають свідоцтва про народження і здійснюють реєстрацію дитини безпосередньо у закладах охорони здоров’я. Вісімнадцять пологових будинків в області мають фронт-офіси Мін’юсту, в яких батьки цього річ отримали 1946-ть перших документів свого малюка, що складає майже 60 відсотків від загальної кількості. Продовжується реєстрація діточок за місцем проживання, безпосередньо у пологових будинках, цього річ здійснено 433 таких реєстрації.

Сервісом для одержання апостилю за півроку в області скористалися 2020 громадян. Едуард Кольцов повідомив журналістів про те, що Мін’юстом презентовано проект «Он-лайн будинок юстиції» на загальнодержавний рівень. Віднині послугами з повторного отримання документів у сфері реєстрації актів цивільного стану, а також реєстрації та ліквідації фізичної особи-підприємця зможуть скористатися усі громадяни. Цей проект увібрав у себе всі сервіси, які міністерство надає в електронному вигляді. Окрім вищезгаданих сервісів, громадяни зможуть зареєструвати громадське об’єднання або друкований засіб масової інформації, отримати дані про електронний цифровий підпис.

Міністр юстиції звернувся до депутатів Верховної Ради України з проханням вже цієї осені прийняти один з найбільш революційних законів у сфері електронних сервісів – Закон про довірчі послуги, який був розроблений Мін’юстом спільно з експертним середовищем. Він фактично відкриває можливість для всіх державних органів створити систему електронного врядування і запустити онлайн сервіси. Для українця – це можливість через мобільний телефон чи інший гаджет отримати будь-яку послугу. Ще одна новація – соціальний ліфт, де кожен український юрист може залишити свою анкету і вона буде автоматично вноситися в пропозиції із заповнення вільних вакансій в системі юстиції. Також тут можна скористатися послугою «СМС-Маяк», яка передбачає можливість отримання інформації щодо будь-яких змін в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо власного майна.

Едуард Кольцов зазначив, що цьогоріч ініційовано наступний етап реформи систем надання безоплатної правової допомоги громадянам – підвищення рівня знань українців про свої права та запуск всеукраїнського проекту «Я маю право!». Старт проекту відбувся 7 червня поточного року. До географії проекту віднесено всі міста України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро БПД. Важливим елементом проекту є створення моніторингової групи для системного періодичного розгляду ключових справ щодо порушення прав громадян та притягнення до відповідальності державних чиновників чи осіб, з боку яких відбулось порушення прав громадянина.

Едуард Кольцов повідомив журналістів про те, що удосконалено порядок стягнення аліментів. Зокрема є можливість пред’явити виконавчий документ безпосередньо до бухгалтерії підприємства чи організації, де працює боржник без звернення до виконавця. За наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці виконавець має повідомити про право стягувача звернутися до органів досудового розслідування із заявою про кримінальне правопорушення.

 

 

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер