images/stories/logosait_new.jpg

 

Спілкування «спрощенців» і податківців


Цього разу на питання фізичних осіб-підприємців у телефонному режимі відповідала начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ Лілія Волянюк.


Платник на спрощеній системі оподаткування, друга група, здійснює діяльність у Тернополі та має намір ще надавати послуги в одному із сіл  району, де податок менший. За якою ставкою потрібно буде платити єдиний податок?

Відповідь на Ваше запитання можна знайти, звернувшись до Податкового кодексу України. Ним визначено, що у разу здійснення платником  єдиного податку першої і другої груп на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку. У Вашому випадку це буде – 20 % від розміру мінімальної зарплати.


Чув, що змінилась декларація для платників «спрощенців». За якою формою, платнику третьої групи ЄП, звітуватись за третій квартал, уже за новою чи за старою?

З 5 травня 2017 року набрав чинності наказ Мінфіну від 17.03.2017 р. № 369, яким внесено зміни до форми Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи підприємця.

Оскільки базовим податковим періодом для Вас, як «спрощенця» третьої групи, є календарний квартал, то нова форма Декларації буде використовуватись для складання звітності за 9 місяців 2017 року.

Нагадаємо, що термін її подання 40 днів після закінчення третього кварталу. Платники ж першої або другої груп, які звітують по закінченню року, нову декларацію подаватимуть, починаючи з січня 2018 року.


Планую з четвертого кварталу змінити групу єдиного податку, з третьої на другу. А чи потрібно змінювати Книгу обліку доходів?

Ні, не потрібно. Для ведення обліку доходів платниками-«спрощенцями» першоїтретьої груп передбачена одна форма Книги. Хіба, якщо Ви були чи будете реєструватись  платником ПДВ, то в такому випадку, Вам потрібно замінити Книгу обліку доходів.

Підприємці Тернополя і Тернопільського району можуть зареєструвати її у залі №1 Центру обслуговування платників (стіл № 3).


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер