images/stories/logosait_new.jpg

 

Ви запитуєте, податкова відповідає

Підприємець – «єдинник» планує в селі здавати в оренду будівлю площею 280 квадратних метрів та прилеглу до нього територію – 200 «квадратів», хоча розмір всієї земельної ділянки – більше 1600 метрів. Чи буде це порушенням?


Статтею 291 Податкового кодексу України визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Цивільний кодекс, а саме стаття 320 говорить, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди чи їх окремої частини повинен бути укладений у письмовій формі (ст. 793 ЦКУ).

Одночасно з правом найму будівлі наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вона знаходиться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму.

У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

Плата, яка справляється з наймача будівлі, складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою

Отже, фізична особа-підприємець, яка здає в оренду приміщення (споруду, будівлю), площа якого не виходить за обмеження, встановлені Податковим кодексом, та розташоване на земельній ділянці, що перевищує 0,2 га, може перебувати на спрощеній системі оподаткування, якщо у договорі оренди визначено розмір земельної ділянки, право користування якою передається наймачеві і при цьому площа такої ділянки не перевищує 0,2 гектара.

В іншому випадку підприємець не може перебувати на спрощеній системі оподаткування та повинна перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених Податковим кодексом.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер