images/stories/logosait_new.jpg

 

Повернення назад – з дозволу Кодексу

В кінці липня став підприємцем і зразу ж написав заяву на обрання другої групи спрощеної системи оподаткування (торгівля) – з 1 серпня. Але не вийшло з приміщенням і хочу відмовитись від єдиного податку. Чи можна?

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до статті 298 Податкового кодексу України.

Згідно з пунктом 298.1 вказаної статті зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Новостворені підприємці, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання третьої групи спрощеної системи оподаткування, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Ті ж фізичні особи, які були зареєстровані раніше, відповідно до норм ПКУ, можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до податкової інспекції не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Слід зазначити, що такий підприємець може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування тільки один раз протягом календарного року.

Для відмови ж від спрощеної системи оподаткування необхідно не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подати до податкової відповідну заяву.

В цьому випадку, підприємець буде на «загальній системі» оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Таким чином, норми Податкового кодексу не передбачають можливості суб’єктом господарювання відкликати подану ним заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер