images/stories/logosait_new.jpg

 

Аби знешкодити “екологічну бомбу” біля Тернополя потрібен мільйон гривень

Близько півтора мільйона гривень необхідно області, аби ліквідувати наслідки прориву на Тернопільській філії ДП «Укрветсанзавод». Та це лише приблизні підрахунки. Точну суму має визначити робоча група, яка працюватиме на підприємстві.

На останній сесії Тернопільської обласної ради депутати підтримали запит заступника голови обласної ради Любомира Крупи щодо виділення коштів на ліквідацію стихійного лиха в селі Острів Тернопільського району, повідомляє Номер один.

У 2016 році, згідно з розпорядженням голови Тернопільської ОДА Степана Барни, а також рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, на дане підприємство тваринницькі рештки завозити заборонили. Проте питання з утилізацією вже накопичених відходів залишалося відкритим, шукали шляхи вирішення проблеми.

На початку червня цього року через натиск кількох тисяч тонн тваринних відходів знесло огорожу і купа решток перемістилася за межі підприємства. У зв’язку з надзвичайною ситуацією, обласним керівництвом було ухвалено рішення розпочати роботи з будівництва лагуни для перетворення відходів на органічні добрива. У той же час вирішення потребує проблема забруднення території, яке сталося внаслідок витікання.

– В області працює робоча група, до складу якої входять представники профільних управлінь, заводу, місцевого населення села Острів. Завдання фахівців – визначити масштаби забруднення території та суму коштів, необхідну для ліквідації стихійного лиха і мінімізації загроз, – каже Любомир Крупа.

Попередньо фахівці називають суму 1,5 млн. грн. Ці кошти планують виділити з резервного фонду Тернопільської області.

– На даний час ветсанзавод не приймає відходів тваринництва. Але ми повинні розуміти, що Тернопільщина – це сільськогосподарський регіон і без такого підприємства не можливий подальший розвиток тваринництва. Такий завод має функціонувати і приносити прибуток, але він повинен використовувати сучасні технології, що мінімізують вплив його діяльності на довкілля, – каже Любомир Крупа.

Після виникнення на заводі критичної ситуації там побував очільник області Степан Барна. Він наголосив, що проблема підприємства потребує вирішення в правовому полі.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер