images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі діятиме кінокомісія

Допрем`єрний показ історичного кінофільму «Червоний» відбудеться у Тернополі 19 серпня. Цього дня завітає до міста і творча група, яка працювала над стрічкою. Творці фільму не тільки поспілкуються із журналістами перед показом, а й візьмуть участь у круглому столі, який відбудеться у міській раді. Йтиметься на ньому про перспективи розвитку кіновиробництва в Тернополі. В рамках зустрічі також буде презентовано нову структуру – кінокомісію.

Що це таке і для чого її створили розповів заступник міського голови Леонід Бицюра.

– Створення тернопільської кінокомісії ми обговорювали з Національною спілкою кінематографістів України майже рік часу – з часу проведення «КіноХвилі», – розповів Леонід Бицюра. Кінокомісія – це механізм взаємодії влади, бізнесу і знімальних, режисерських, продюсерських груп для створення кінопродукту. Її завдання – це організаційне, матеріальне, фінансове забезпечення кінопроцесу, забезпечення певних етапів кіновиробництва на місці. Ми вивчали досвід польський, словацький, італійський, англійський функціонування кінокомісій. Цей механізм в Україні ще не розвинений, є дві комісії, які були створені раніше трускавецька і львівська, коли ще не були внесені зміни до законодавства щодо кінематографу. Ми ж свою створили уже з урахуванням усіх змін. Це ланка, яка буде пов’язувати можливості керівників кіновиробництва, бізнесу та місцевих підприємців, які зацікавлені у популяризації міста, як туристичного об’єкту, і тих фінансових можливостей, які можна залучити: гранти, дотації, державне, місцеве фінансування і так далі. Механізм, який об’єднує всі ці зусилля. Кінокомісія об’єднуватиме три сторони: владу, бізнес і кіновиробників.

У результаті діяльності такої структури, за словами Леоніда Бицюри, буде сформована база даних кінолокацій у нашому регіоні, база акторського складу. Кінокомісія відслідковуватиме інформацію про існуючі кінопроекти, які шукають локації для зйомок, твори, які можна перетворювати у сценарії, організовуватиме проведення літературних резиденцій, майстер-класів, підвищення кваліфікації учасників знімальних груп, можливо діятиме кіношкола і так далі. Це буде інфраструктура, яка працюватиме на те, щоб привабити сюди кінопроект, зняти тут окремі елементи або сцени чи весь проект, провести постпродакшин готової продукції. Також її завдання знайти та дати можливість розвиватися людям, які хочуть б

ути акторами, режисерами, сценаристами, операторами, продюсерами.

Ольга Трач

zz.te.ua

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер