images/stories/logosait_new.jpg

 

Правосуддя по-новому: слідство у справі “Хеліксу” призупинили

Після відповідей з Англії та Ірландії тернопільські поліцейські обіцяють завершити слідство і направити справу до суду. Троє фігурантів мають залишатись в Києві. Усі на волі під заставою.

Слідство у справі Helix призупинили. Троє фігурантів після внесення застави перебувають на волі. Про це повідомив слідчий Слідчого управління Головного управління Нацполіції області Володимир Кушнір, пише “20 хвилин“.

– У зв’язку з виконанням запиту у рамках міжнародного співробітництва, слідство призупиняється, – пояснив Володимир Кушнір. – Нами надісланий запит про міжнародну правову допомогу правоохоронним органам Сполученого королівства Великобританії та Північної Ірландії – для отримання інформації про іноземну компанію ««Helix Capital Investments Ltd». Яка, зі слів підозрюваних, залучала кошти інвесторів.

Наразі слідчі очікують на відповідь і кажуть, що лише після її отримання зможуть завершити слідство та скерувати справу до суду.

– Запити ми надіслали ще 29 березня, відповіді поки немає, – каже Володимир Кушнір. – За правилами міжнародної допомоги, ми тільки через півроку можемо звернутись до них з нагадуванням. Інших методів впливу немає.

Кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство) та ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), розпочате 18 січня 2016 р. за матеріалами правоохоронних органів, що діє «шахрайська схема».

– Певний час збирали докази злочинної діяльності, після чого 1 грудня 2016 р. були затримані підозрювані і 2 грудня їм повідомлено про підозру у вчиненні даних злочинів, – каже Володимир Кушнір. – 4 грудня їм було обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою із можливістю внесення застави. Нагута мав внести 5 млн грн., Фелик 2,5, а Воронцов – 1 млн грн.

Розмір застави оскаржували і після внесення зазначених судом сум на підозрюваних було покладено обов’язки, серед яких не полишати місто проживання. Для всіх трьох йшлось про Київ, адже У Дмитра Нагути там є власне житло, двоє інших надали договори оренди, каже слідчий.

– Щодва місяці ми продовжуємо термін дії тих обов’язків, які на них покладені, згідно з ухвалою суду, – каже Володимир Кушнір.

Нагадаємо, за інкримінованими злочинами, кожному з фігурантів справи світить за ст. 190 від 5 до 12 років з конфіскацією, а за 209 – від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Доки триває слідство у справі, керівники HELIX активно продовжують свою діяльність. Зокрема, на власній сторінці у «Фейсбук» Дмитро Нагута закликає приєднуватись до офіційного каналу HELIX у Telegram та демонструє різні фото, пов’язані зі своєю активною діяльністю.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер