images/stories/logosait_new.jpg

 

Які зміни чекають тернополян у жовтні?

З 1 жовтня в Україні очікуються певні зміни. Зокрема, запрацюють додаткові торгові преференції з ЄС, у разі ухвалення Верховною Радою – підвищення пенсій, також українцям розрахують зимові субсидії. Що ще зміниться в Україні, пропонує дізнатися УНН.

Ціна на газ для промисловості зросте

З 1 жовтня НАК “Нафтогаз України” збільшив ціну на газ для промислових споживачів на жовтень на 3%, відповідно до вересня.

За даними НАК, зокрема, ціна природного газу з ПДВ для промислових споживачів та інших суб’єктів при використанні від 50 тис. куб. м газу на місяць у разі передоплати становитиме 8164,8 гривень, а при оплаті в період споживання або після – 9016,8 гривень.

Такі ціни діятимуть з 1 жовтня 2017 року і до кінця місяця.

Очікується підвищення пенсій

У разі ухвалення Верховною Радою, у жовтні очікується перерахунок раніше призначених пенсій із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 грн. Так, пенсії українців можуть зрости на 200 гривень для 1,3 млн осіб; на 200-500 гривень — 1,2 млн осіб; 500-1000 гривень — 1,99 млн осіб; 1000 гривень і більше — 1,1 млн осіб.

317884

317883

Для українців розрахують “зимові” субсидії

Розрахунок розміру “зимової” субсидії в Україні почнеться на початку жовтня.

Субсидія призначається на рік – з травня до травня наступного року. Її розмір розраховується окремо на літній період, окремо – на зимовий, виключно на основі доходів “прописаних” з числа фактично проживаючих в помешканні осіб.

Якщо допомогу в травні призначено, у жовтні її розмір автоматично розрахують на новий опалювальний сезон. Жодних документів субсидіантам повторно подавати не потрібно.

Для розрахунку субсидії для українців на новий опалювальний сезон будуть враховані доходи громадян за I і II квартал 2017 року, а на наступний неопалювальний період – за III і IV квартал 2017 року.

Пільгові тарифи на світло для будинків з електроопаленням

З жовтня українці, які користуються електроопаленням, будуть платити за електроенергію за пільговим тарифом – 90 копійок за кВт-год.

Пільговий тариф буде діяти виключно в опалювальний сезон – з жовтня по квітень включно.

Максимальний обсяг спожитої електроенергії за цим тарифом становить 3 тис. кВт на місяць. Вся електрика, використана понад цей ліміт, оплачується за стандартним тарифом – 168 коп./КВт-год.

Зміни стосуються жителів приватних будинків з електричними котлами, а також квартир без газопостачання та центрального опалення, які, відповідно, обігріваються електроенергією.

Водії повинні вмикати фари вдень

З 1 жовтня на заміських дорогах необхідно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар.

Як нагадали в управлінні безпеки дорожнього руху, ця вимога діє з 1 жовтня по 1 травня. За ігнорування цієї норми передбачено штраф у розмірі 425 гривень.

Запрацювали додаткові торгові преференції ЄС для України

З 1 жовтня вступило в силу рішення ЄС про надання Україні додаткових торговельних преференцій, яке діятиме протягом 3-х років.

Додаткові торговельні преференції передбачають повну лібералізацію імпорту з України взуття, пігментів і препаратів на основі діоксиду титану, мідних та алюмінієвих виробів, електронної апаратури для відтворення зображення.

Надаються додаткові нульові тарифні квоти для українського меду – 2,5 тис. тонн, кукурудзи та борошна з неї – 650 тис. тонн, ячменю та борошна з нього – 350 тис. тонн, пшениці та борошна – 65 тис. тонн. Окрім того, додається квота на ячмінну крупу – 7,8 тис. тонн, овес – 4 тис. тонн, оброблені томати – 3 тис. тонн та виноградний сік – 500 тонн.

Що стосується тарифних квот на зернові, то вони будуть відкриті з 1 січня 2018 року, оскільки їх застосування потребуватиме прийняття окремого імплементаційного регламенту Єврокомісії.
Джерело: УНН

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер