images/stories/logosait_new.jpg

 

Щотижня на ГРВІ хворіють майже 2 тисячі тернополян

hryp1Ріст захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції спостерігають у Тернопільській області. Лише за цей тиждень госпіталізували 88 осіб, з них 77 – діти, переважно школярі. Однак про карантин говорити ще рано, оскільки  захворюваність поки не перевищує епідпороги.

Грип вкладає тернополян на лікарняні ліжка. Фахівці кажуть, це явище сезонне, і кількість хворих зростає з кожними тижнем.

- Цього тижня на території області на ГРВІ захворіло 2089 осіб, а минулого – 1955. Це говорить про кількість хворих збільшується щотижня, – зазначає завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань  «Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України» Марія Павельєва. – Відповідно найбільше хворіють діти – 60% від загальної кількості хворих, і з них 44% – школярі. За цей період госпіталізовано 88 осіб, з низ 77 – діти.  Але якщо порівнювати з попереднім епідсезоном, то зараз цифра на рівні попередніх років, і область ще не перетнула порогових значень по захворюваності. Тому нема приводу для паніки. Але за прогнозами МОЗ ця кількість зросте на 14% в порівнянні з минулим роком, бо в Тернопіль наближається новий штам грипу “Мічіган”, з яким область ще не стикалась, а отже в людей нема до нього імунітету.

Найбільший пік захворюваності експерти прогнозують на кінець року та після новорічних свят.

- З вересня діти до пішли школи, і відповідно почали більше хворіти, – каже 20хвилин головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст управління охорони здоров’я Олена Герасименко. – Джерелом інфекцій є люди, і тому треба, на скільки це можливо, уникати скупчення людей в закритих приміщеннях. Незважаючи на велику різноманітність симптомів, для більшості людей грип та ГРВІ та грип є тяжким захворюванням, особливо якщо воно йде з ускладненнями. Основні симптоми: температура, сухість, свербіж, сльозотеча, болі в суглобах, слабкість, може бути навіть втрата свідомості. До речі, чхання – це не є прояв захворювання, а є захисний механізм, який призводить до очищення дихальних шляхів від пилу та слизу, однак через нього заражаються інші.

Для того, щоб зменшити ризик захворіти фахівці радять часто провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, мити руки, повноцінно харчуватися та відпочивати, щоб не знижувався імунітет, та не забувати про народну медицину: пити чай з малини, їсти цибулю та часник.

Проте найбільш ефективним способом профілактики фахівці називають вакцинацію.

Джерело: 20хвилин

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер