images/stories/logosait_new.jpg

 

В Африканському Союзі закликали військових Зімбабве повернутися в казарми

В Африканському Союзі закликали військових Зімбабве повернутися в казарми
Фото: Getty Images/AFP
Голова Африканського Союзу Альфа Конде

Президент Африканського Союзу заявив, що організація не прийме захоплення влади військовими в Зімбабве.

Голова Африканського Союзу (об'єднання африканських держав. - Ред.), президент Гвінеї Альфа Конде засудив події у Зімбабве, які "схожі на переворот", хоча зімбабвійські військові і запевняють, що перевороту не відбулося. "Африканський Союз - проти будь-якого захоплення влади із застосуванням сили", - заявив Конде в середу, 15 листопада, в інтерв'ю Deutsche Welle. Він закликав військових Зімбабве повернутися у казарми та поважати конституцію.

За словами Конде, Африканський Союз підтримує легітимний зімбабвійський уряд та в жодному разі не прийме захоплення влади силою. Він відкинув необхідність посередництва з боку організації, зазначивши, що військові повинні поважати конституційний лад. Цього ж він очікує і від президента Зімбабве Роберта Мугабе при передачі влади.

Реакція США і Великобританії

Державний департамент США також висловив занепокоєння розвитком подій в африканській країні. "Ми закликаємо усіх зімбабвійських лідерів проявити стриманість, повагу до верховенства права, дотримуватися захищених конституцією прав усіх громадян і швидко подолати свої розбіжності для якомога швидшого відновлення нормального стану", - заявив представник Держдепартаменту США, цитує агентство AFP .

У Великобританії ж висловили стриманий оптимізм після того, як військові Зімбабве взяли під домашній арешт президента Роберта Мугабе. "Є надія, є реальний шанс, що тепер ситуація в Зімбабве зміниться, - заявив міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, цитує AFP. - Але це за жодних обставин не є доконаним фактом. Усім доведеться разом тяжко працювати, що досягти цього (…). Не хотілося б побачити простого переходу влади від одного невибраного (у демократичний спосіб - Ред.) тирана до іншого".

Нагадаємо, у ніч на 15 листопада військові оголосили про взяття під свій контроль ситуації в Зімбабве. Вони захопили телевізійний центр та заблокували під'їзди до головних урядових будівель, парламенту та судів у столиці Хараре, використовуючи для цього танки.

Як заявив у телезверненні зімбабвійський генерал-майор Сібусісо Мойо, дії армії не є військовим переворотом, а лише спрямовані проти "злочинців", які оточують чинного главу держави Мугабе. Самого Роберта Мугабе утримують під домашнім арештом.

Джерело: Українська служба DW

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер