images/stories/logosait_new.jpg

 

У Росії зафіксували сильне радіоактивне забруднення

У Росії зафіксували сильне радіоактивне забруднення
Фото: gettyimages.com
Викид радіації намагалися приховати

Викид радіації стався біля Челябінська і поширився на всю Європу.

 

 

У місті Озерськ Челябінської області зафіксовано екстремально високий рівень радіаційного забруднення поблизу ядерного комбінату Маяк. Про це повідомляє Росгідромет, передає Радіо свобода.

Раніше держкорпорація Росатом, якій належить комбінат, заперечувала відомості про аварію на підприємстві.

Російське відділення Грінпіс має намір звернутися в прокуратуру з проханням провести перевірку можливого приховання викиду радіації.

На початку листопада європейські вчені зафіксували радіоактивну хмару над Європою. Йдеться про витік ізотопів рутенію-106. Зараз здоров'ю людей нічого не загрожує, проте в момент витоку могла знадобитися евакуація. Вчені припустили, що джерело викиду перебуває на Південному Уралі.

У Росатомі назвали ці твердження безпідставними. Російське відділення Грінпіс звернулося в Росгідромет з проханням надати відомості про радіаційну обстановку на території Росії. У відповідь відомство опублікувало документ, з якого випливає, що на комбінаті Маяк у вересні, імовірно, сталася аварія. Рівень радіаційного забруднення в стокілометровій зоні навколо підприємства в Росгідрометі охарактеризували як високий і екстремально високий.

У відомстві також підтвердили, що в період з 25 вересня по 6 жовтня "виникли умови для активного перенесення повітряних мас і забруднюючих речовин з території Південного Уралу і південного Сибіру в район Середземномор'я і потім на північ Європи".

Комбінат Маяк є одним з найбільших російських підприємств з переробки радіоактивних матеріалів. Він був заснований в 1948 році. Грінпіс зазначає, що вперше про витік радіоактивних речовин з комбінату стало відомо через рік після його відкриття - в 1949-1951 роках комбінат зливав радіоактивні відходи в річку Теча. Тоді, за даними Грінпіс, ​​опромінення зазнали понад сто тисяч осіб, ще вісім тисяч людей були евакуйовані.

У 1957 році на Маяку стався вибух ємності з радіоактивними відходами. Опромінення зазнали близько 300 тисяч осіб. Загальна територія забруднення склала від 15 до 20 тисяч квадратних кілометрів в Челябінській, Свердловській і Тюменській областях.

Нагадаємо, німецьке Федеральне відомство з радіаційного захисту (BfS) заявило, що рівень радіації в країнах Європи міг підвищитися через Росію, на території якої, швидше за все, перебуває джерело радіаційного викиду.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер