images/stories/logosait_new.jpg

 

Працівники Тернопільського місцевого центру вирішували соціальні проблеми переселенців у грі

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у презентації настільної гри “Переселенська блуканина”, яка викликала значний інтерес з боку як самих переселенців, так і інших представників населення. Ірина Максимюк та Світлана Нужда відчули на собі труднощі, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО) у зв'язку з переїздом через воєнні дії на Сході України. Презентація гри відбулася у приміщенні Тернопільської обласної бібліотеки для дітей.


Працівники місцевого центру взяли участь у “Переселенській блуканині” на запрошення Радника з питань внутрішньо переміщених осіб Міністерства соціальної політики України в Івано-Франківській та Тернопільській областях Олексія Многолєта. Після запуску Міністерством гра викликала чималий резонанс з боку представників різних сфер діяльності.

23805338_1545883535457229_602731252_n

Основна мета створення гри – ознайомити широке коло українців із перешкодами, з котрими зіштовхуються переселенці на шляху до нових домівок. Відтак, інтегратор Ірина Максимюк та головний спеціаліст відділу представництва Світлана Нужда мали можливість покроково пройти нелегкий, але й не без підтримки, шлях переселенців. На масштабованому ігровому полі 2х3 м гравці стикнулися з проблемами та сценаріями з реального життя переселенців. За допомогою грального кубика і фішок учасники проходили ігрове поле, дотримуючись інструкцій.

23845056_1545883532123896_1549020380_n

Гру розробила команда програми “Радник з питань ВПО” спільно із самими переселенцями. Адже внутрішньо переміщені особи не з чужих слів знають як розпочинати все з початку і в чужих містах відстоювати свої права. Головна особливість “Переселенської блуканини” – її сценарій. Всього у сценарії змодельовано 76 ситуацій, які описували буденні події життя ВПО.

Один із прикладів ситуацій у грі: “Ви потрапили у списки СБУ. Зачекайте або поверніться на кілька ходів назад”. У грі є як позитивні, так і негативні ситуації. Наприклад: “Ви стали переможцем гранту від міжнародної програми і ви просуваєтесь на кілька ходів вперед”. Або ж назад, коли потрапляєте на місце зупинки, де пише: “Черга запису в банк – два тижні. Зачекайте два тижні, щоб оформити банківську картку переселенця”.

23846490_1545883518790564_1411651470_n

Наприкінці заходу Олексій Многолєт подарував один примірник гри представникам Тернопільського місцевого центру з надання БВПД.

До слова

Створення гри стало можливим завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Подолання соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та незаконної анексії Криму за допомогою державних структур в Україні та громадянського суспільства», який реалізовує канадська неурядова організація “Stabilization Support Services”. Загалом гра націлена на представників місцевої громади та урядових організацій, які співпрацюють із ВПО.

Довідково

За безоплатними правовими консультаціями жителі Тернополя та району можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.
В Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги  – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.



Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер