images/stories/logosait_new.jpg

 

В Україні хочуть запровадити обов’язкову реєстрацію абонентів мобільного зв’язку

mobilВ Україні хочуть запровадити обов’язкову реєстрацію абонентів мобільного зв’язку. Потребу в такій пояснюють тим, що можна буде запобігти тероризму та зменшити кількість кримінальних правопорушень, зокрема шахрайств.

Ініціатива реєструвати всіх мобільних абонентів з’явилася ще влітку цього року, але, до недавнього часу був відсутній чіткий механізм. Проте 17 жовтня Нацкомісія регулювання зв’язку та інформатизації впорядкувала механізм реєстрації абонентів мобільного зв’язку. Для того, щоб ця ініціатива вступила в силу, парламент повинен прийняти відповідний законопроект Держслужби спецзв’язку і захисту інформації.

Понад 90% абонентів – аноніми

Сьогодні в Україні понад 90% абонентів мобільного зв’язку користуються анонімно послугами, кажуть оператори. Ідентифікацію особи абонента мобільного зв’язку на сьогодні вже запровадили близько 100 країн світу. Купити або активувати sim-карту без ідентифікації абонента неможливо в Норвегії, Угорщині, Словаччині, Іспанії, Італії, Греції, Японії, Австралії та багатьох інших країнах. У рамках пакетів антитерористичних законів такі норми у 2016 році були запроваджені в Польщі, а із серпня 2017 року – і в Німеччині.

Обов’язкова ідентифікація особи

Законопроект, по суті, передбачає обов’язкову ідентифікацію особи абонента мобільного зв’язку та реєстрацію мобільних пристроїв за міжнародним ідентифікатором, розповідають редакції “20 хвилин” у прес-службі Держспецзв’язку. – Проект спрямовано на підвищення загального рівня безпеки в Україні, на запобігання тероризму та на зменшення кількості кримінальних правопорушень, зокрема шахрайств, – кажуть в Держспецзв’язку. – Крім цього, він покликаний сприяти розвиткові бізнесу в країні, його детінізації та відкриттю нових можливостей для абонентів користуватися сучасними сервісами е-врядування, е-фінансів, е-комерції тощо.

Проект закону наразі на погодженні

Зараз проект Закону перебуває на етапі погодження з відповідними міністерствами та відомствами. – Триває процес консультацій з операторами мобільного зв’язку щодо конкретних механізмів реалізації законопроекту в частині реєстрації вже існуючих абонентів, – кажуть у Держспецзв’язку. – Головна мета цих консультацій – провести процес реєстрації в найзручніший і найдоступніший спосіб для громадян та запобігти додатковим витратам бізнесу. Зокрема, розглядаються варіанти як дистанційної реєстрації. Наприклад, за допомогою електронного цифрового підпису, так і за особистої присутності абонента. Триває також дискусія й щодо термінів проведення такої реєстрації.

Як реєструватимуть абонентів

Спираючись на досвід сусідніх країн, зокрема Польщі, найоптимальнішими строками, які враховують як побажання операторів, так і є сприятливими для громадян, вбачаються 9–12 місяців, кажуть в Держспецзв’язку. Щодо нових абонентів, то їх реєстрацію передбачено під час укладання відповідного договору з оператором про надання телекомунікаційних послуг. Це також можна буде зробити як у традиційний спосіб, за особистої присутності, так і дистанційно, з використанням сучасних інструментів електронної ідентифікації громадян. – Наразі тривають роботи з узагальнення всіх пропозицій і зауважень та вироблення єдиної позиції з означених питань, – додають тут. – Згідно з установленим порядком цей документ буде переданий на розгляд Верховної Ради України.

Джерело: 20 хвилин

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер