images/stories/logosait_new.jpg

 

Чим небезпечні підсолоджувачі?

acesulfam-kalyu-shkdliviy-chi-n-pdsolodzhuvach-e950_933Напис «не містить цукру» на упаковці того або іншого продукту змушує думати, що перед нами здорова їжа. Але чи так це?

Наш експерт – відомий дієтолог, лікар-психотерапевт, автор запатентованої методики корекції ваги, кандидат медичних наук Михайло Гаврилов.

Хімію в життя?

Існують два основні різновиди підсолоджувачів – синтетичні і натуральні. Найбільш поширені з штучних замінників цукру – аспартам, сахарин, цикломат. Саме ця категорія підсолоджувачів викликає найбільші побоювання у дієтологів. Особливість їх дії на організм полягає в тому, що вони активують смакові рецептори, чутливі до солодкого. Такі рецептори знаходяться не тільки на язиці, вони розкидані по всьому тілу: в кишечнику, в жировій тканині, в кістках. Активація цієї групи рецепторів призводить до гормональних збоїв, порушення функцій різних органів і систем. Як наслідок, при регулярному споживанні штучних замінників цукру збільшуються ризики розвитку різних захворювань.

Який же вплив мають на організм хімічні підсолоджувачі?

Призводять до набору ваги

Підсолоджувачі обдурюють нашу ендокринну систему. Природна реакція на солодкий смак – викид в кров дофамінів, гормонів задоволення. Якщо в кров надходить звичайний цукор, тобто глюкоза, в організмі запускається синтез гормону лептину – він відповідає за насичення. У випадку ж з цукрозамінниками людина відчуває солодкий смак, але калорій не отримує. Насичення не відбувається – і організм розуміє, що його обдурили. Неможливість отримати повне задоволення від їжі змушує з’їдати все більше і більше. Тому, незважаючи на нульову калорійність штучних підсолоджувачів, схуднути з ними навряд чи вдасться.

Зменшують чутливість до солодкого

В результаті з часом організм вимагає все більше солодощів. А це прямий шлях до зайвої ваги.

Викликають залежність від солодкої їжі

Продукти з цукрозамінниками здаються безпечними, тому багато хто вважає, що їх можна їсти без обмежень. Але будь-яка насолода призводить до викиду дофаміну. Тривала стимуляція рецепторів, чутливих до солодкого смаку, призводить до формування залежності від солодощів і порушення синтезу дофаміну. Останнє, в свою чергу, загрожує погіршенням емоційного стану.

Порушують вуглеводний обмін

Коли ви відчуваєте солодкий смак, підшлункова залоза починає виділяти інсулін. Але оскільки при вживанні замінників цукру глюкози в організм не надходить, її рівень в крові падає. Часті інсулінові стрибки призводять до того, що клітини стають менш чутливими до цього гормону. Це підвищує ризик розвитку цукрового діабету.

Підвищують ризик інсультів

Часта стимуляція рецепторів до солодкого підсилює тонус судин головного мозку, погіршує його постачання киснем і поживними речовинами. Тому щоденне вживання підсолоджувачів збільшує ризик інсульту в три рази.

Натурально – не означає корисно

Якщо до штучних підсолоджувачів багато хто ставиться з побоюванням, то натуральні замінники цукру, такі як фруктоза, сорбіт, ксиліт і стевія, здаються абсолютно нешкідливими. Однак це не так. Натуральні підсолоджувачі теж можуть послужити погану службу здоров’ю.

Фруктоза, сорбіт і ксиліт – це прості вуглеводи, але вони відрізняються за своєю дією від сахарози. Вони не стимулюють викид інсуліну, однак по калорійності вони порівнянні з цукром. Такі підсолоджувачі сприяють появі зайвих кілограмів в ще більшій ступені, ніж сахароза, адже їх надлишок відправляється прямо в жирові запаси.

Крім того, зловживання фруктозою змінює ліпідний обмін таким чином, що в організмі починає більшою мірою відкладатися вісцеральний жир. Він оточує внутрішні органи, в тому числі серце, порушуючи їх функції.

Сорбіт і ксиліт володіють іншим недоліком – вони змінюють склад мікрофлори кишечника, що призводить до проблем з боку шлунково-кишкового тракту.

Що стосується стевії, то вона дещо відрізняється від інших натуральних підсолоджувачів. Її солодкий смак забезпечується особливою речовиною – севіозідом. Вона некалорійна і не впливає на рівень цукру в крові. Але, як і інші замінники цукру, включаючи натуральні, стевія стимулює відповідні смакові рецептори і при надмірному споживанні робить негативний вплив на організм.

Справа звички

Помірне вживання простих цукрів набагато корисніше, ніж надмірне захоплення підсолоджувачами, навіть натуральними.

Норма споживання простих вуглеводів – 10-15% від добової калорійності раціону. Це в середньому близько 120 ккал. Виходячи з цієї цифри, і потрібно регулювати кількість солодощів. Наприклад, це може бути чашка ягід, 1 чайна ложка меду, кілька сухофруктів.

Правда, ласунам непросто дотримуватися цієї норми. Щоб полегшити перехід до правильного харчування, можна тимчасово включити в меню продукти з натуральними цукрозамінниками типу стевії.

Поступово зменшуйте кількість продуктів з підсолоджувачами, це дозволить перебудувати роботу смакових рецепторів і привчити їх відчувати природну солодкість ягід і фруктів. В середньому на таку перебудову йде 28 днів – рівно стільки часу потрібно для повного оновлення клітин слизових оболонок.

Контролюючи кількість простих вуглеводів в раціоні, з часом ви зможете задовольняти тягу до солодощів мінімальною кількістю солодких продуктів.

До речі:

Одному з найбільш поширених замінників цукру аспартаму нерідко приписують канцерогенні властивості. Однак дослідження останніх років цю теорію не підтверджують. Аспартам може бути причиною безсоння, погіршення настрою, головних болів, алергії, проте його здатність збільшувати ризик онкологічних захворювань поки не доведена.

Бережіть себе і будьте здорові!

За матеріалами інтернет-видання «Аргументи і факти»

tgn.in.ua

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер