images/stories/logosait_new.jpg

 

В Україні почав роботу новий Верховний Суд

В Україні почав роботу новий Верховний Суд
Фото: Korrespondent.net
Сьогодні розпочинає роботу новий Верховний Суд

Сьогодні припинили роботу вищі спецсуди і старий Верховний Суд.

Новий Верховний Суд почав роботу в п'ятницю, 15 грудня. Одночасно з початком роботи нового суду припиняють функціонувати старий Верховний Суд і вищі спецсуди, передають Українські новини.

Новий Верховний Суд складається з Великої палати, касаційного адмінсуду, касаційного госпсуду, касаційного цивільного суду і касаційного кримінального суду.

Станом на 15 грудня призначено 113 суддів суду з 200 максимально можливих.

Верховний Суд є єдиним судом, який переглядає в касаційному порядку судові рішення, прийняті судами першої та апеляційної інстанцій.

Суди нижчих інстанцій зобов'язані при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин враховувати висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Колегія суддів касаційного суду має право передати справу на розгляд Великої палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виняткову правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права і формування єдиної правозастосовчої практики.

Велика палата також переглядає в апеляційному порядку судові рішення у справах, розглянутих Верховним Судом як судом першої інстанції.

Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи за позовом про дострокове припинення повноважень депутата Верховної Ради, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності парламенту, Президента, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя звільнила з посади голови Верховного Суду України Ярослава Романюка за власним бажанням.

В Україні 30 листопада був обраний новий голова Верховного Суду.

Раніше президент України Петро Порошенко підписав указ про призначення 114 суддівнового Верховного Суду. Склад суду вперше був сформований на основі відкритого конкурсу.

Також нагадаємо, Верховний суд України планували заново сформувати ще в березні 2017 року.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер