images/stories/logosait_new.jpg

 

Вчені виявили, від яких паразитів страждали в Стародавній Греції

Вчені виявили, від яких паразитів страждали в Стародавній Греції
Давньогрецька фреска (архівне фото)

Фахівці довели частину інформації з трактатів стародавніх греків і розкрили кілька несподіваних фактів.

Розкопки в могилах стародавніх греків на острові Кея в Егейському морі допомогли археологам з'ясувати, про яких саме паразитів писав основоположник медицини Гіппократ, йдеться в статті, опублікованій в журналі JAS: Reports.

Зазначається, що люди з найдавніших часів добре розуміли те, яку небезпеку несуть паразитичні черви, і активно намагалися з ними боротися.

За даними вчених, антипаразитичні відвари і зілля могли варити навіть неандертальці, а перші лікарі і мислителі часів Античності, в тому числі і Гіппократ, залишили великі описи паразитів і методів боротьби з ними.

Основоположник медицини згадував три види кишкових паразитів - Helmins strongyle, або великий круглий хробак, Helmins plateia, плоский хробак, Ascaris, маленький круглий хробак.

Пірс Мітчелл з Кембриджського університету (Велика Британія) і його колеги, проводячи розкопки на острові Кея в західній частині Егейського моря, де в середині минулого століття були відкриті стоянки древніх людей і перших культур Стародавньої Греції, досліджували сліди скам'янілих екскрементів.

"Черв'як Helmins strongyle, про який говорить Гіппократ, швидше за все був нематодою, чиї яйця ми знайшли в скам'янілих нечистотах того часу. В свою чергу, його "кузен" Ascaris міг включати в себе два різних типи реальних черв'яків - гостриків та волосоголовців. Ми схиляємося на користь останніх, оскільки їхні яйця присутні на острові", - зазначає Мітчелл.

Відкриття яєць волосоголовців було досить великою несподіванкою для вчених, оскільки раніше вважалося, що вони повинні були з'явитися в Європі не всі чотири тисячі років тому, а набагато пізніше.

Ще одним "сюрпризом" стало те, що лише 16% греків, вивчених Мітчеллом і його колегами, страждали від паразитичних інфекцій, і жоден з них не був носіїв лямблій та інших одноклітинних паразитів, широко поширених сьогодні в неблагополучних країнах.

Це здивувало вчених, оскільки кількість носіїв паразитів в Північній Європі в той же самий час була приблизно в два рази вищою, ніж в Елладі, хоча її клімат більше сприяв виживанню яєць черв'яків і їхньому поширенню.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер