images/stories/logosait_new.jpg

 

Росію відсторонили від Олімпіади

Росію відсторонили від Олімпіади. Головне
Фото: Getty
У Росії існує держсистема допінгпідтримки атлетів, впевнені в МОК

Російські спортсмени, яких не підозрюють у допінгу, можуть взяти участь в Іграх, але без прапора та гімну.

Міжнародний олімпійський комітет 5 грудня вирішив не допускати Росію на Олімпіаду в Пхенчхані у 2018 році.
МОК вважає доведеним, що в Росії на державному рівні створили і підтримували систему прийому допінгу.
Російські спортсмени зможуть змагатися тільки під нейтральним прапором. Санкції також введені проти колишнього російського міністра спорту, віце-прем'єра Віталія Мутка, якого відсторонили від Олімпійських ігор довічно.
Рішення, озвучене президентом МОК Томасом Бахом у Лозанні, викликало бурхливий відгук у світовій і російській громадськості.
Президент Росії Володимир Путін, як очікується, прокоментує рішення МОК 6 грудня, тим часом депутати Держдуми закликають бойкотувати ОІ-2018
Корреспондент.net розбирався, чому Росія не поїде на Олімпіаду-2018.

Рішення МОК щодо Росії. Заборонили майже все

- Російські спортсмени зможуть виступити тільки під нейтральним прапором з олімпійськими кільцями. На церемоніях заборонений російський гімн, замість нього буде звучати олімпійський.
Виступ під нейтральним прапором позбавляє російських спортсменів змагатися в командних видах програми - таких, як, наприклад, хокей, всілякі естафети і командна першість з фігурного катання.
- Спортсменів з Росії, які зможуть брати участь в Олімпіаді, вибиратиме спеціальна комісія. Виступити на Іграх зможуть тільки спортсмени, на яких не впала підозра в допінгу. Перед участю вони повинні пройти всі необхідні МОК тести.
Президент МОК Томас Бах / Getty
- Хто з технічного складу команд і чиновників зможе поїхати на Олімпіаду, вирішує МОК. Жоден із керівників російської збірної в Сочі в Південну Корею точно не потрапить. Те ж саме стосується тренерів і лікарів, чиї спортсмени були викриті в прийомі допінгу.
- Жоден співробітник міністерства спорту Росії не може бути акредитований на Олімпіаду-2018. Колишній російський міністр спорту Віталій Мутко і його колишній заступник Юрій Нагорних довічно усунені від присутності на Олімпіадах. Главу Олімпійського комітету Росії Олександра Жукова позбавили членства в МОК.
- Росія мусить виплатити 15 мільйонів доларів Незалежній організації допінг-тестування, щоб покрити витрати на антидопінгові розслідування.
- Членство російського Олімпійського комітету в МОК призупинено. Його можуть повернути перед церемонією закриття Олімпіади в Пхенчхані.

Допінг-скандал навколо Росії

Рішення про недопуск Росії базується на розслідуванні МОК щодо російської збірної, яку підозрювали в маніпуляціях з допінг-пробами під час Олімпіади 2014 року в Сочі.
Бах назвав скандал із застосуванням допінгу російськими атлетами "безпрецедентною атакою на цілісність Олімпійських ігор і спорт". Прийняті щодо російських спортсменів санкції він назвав "такими, що відповідають систематичним маніпуляціям".
МОК виніс вердикт на підставі висновків двох створених ним спеціальних комісій - на чолі з Денисом Освальдом і Самюелем Шмідом.
Одна комісія перевіряє ще раз факти використання допінгу провідними російськими спортсменами в Сочі, друга досліджувала докази існування в Росії державної системи допінгпідтримки провідних атлетів.
Обидва ці твердження містилися в доповідях комісії Всесвітнього антидопінгового агентства під керівництвом канадського юриста Річарда Макларена.
Олімпіада в Сочі-2014 / Getty
В основу розслідувань Макларена лягли свідчення декількох інформаторів з числа колишніх російських спортсменів і чиновників. Головним свідком став колишній глава московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков, який виїхав до США на початку минулого року.
За словами Родченкова, перед Олімпійськими іграми в Сочі за участю чиновників Мінспорту РФ, а також співробітників ФСБ в його лабораторії підготували механізм підміни проб, узятих у російських спортсменів, на "чисті" зразки.
Серед документів, переданих Родченковим комісії Макларена, найважливішим був список "Дюшес", до якого увійшли 37 спортсменів, які брали участь у сочинській Олімпіаді.
"Дюшес" узгоджувався з міністерством спорту Росії і в нього потрапили спортсмени, які приймали під час Ігор суміш із трьох стероїдів та алкоголю.
За підсумками роботи комісії Освальда, 25 російських спортсменів були довічно усунені від участі в Олімпіадах, а збірна Росії втратила 11 медалей Сочі, опустившись у загальнокомандному заліку з першого на третє місце.
Висновки комісії Самюеля Шміда зберігалися в секреті аж до засідання виконкому МОК 5 грудня. Саме вони і лягли в основу рішення МОК.

Реакція Росії на відсторонення від Олімпіади

Головне питання - чи поїдуть російські спортсмени на Олімпійські ігри в 2018 році. Російська влада не обговорювала можливість бойкоту Олімпіади до рішення МОК про участь російської збірної, говорив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.
За його словами, Москва не згодна з багатьма рішеннями, прийнятими щодо російських спортсменів, і виступає "проти бездоказового обмеження прав наших спортсменів, але, в той же час, Росія зберігає прихильність ідеалам олімпізму".
Думка російських спортсменів розділилася - одні кажуть, що потрібно їхати, інші ж закликають бойкотувати Олімпіаду.
"Вважаю, що це (виступ під нейтральним прапором - ред.) взагалі неможливо. Я сьогодні слухала вердикт МОК і дивувалася. Сьогодні тріснув фундамент всього міжнародного олімпійського руху... Як ми далі будемо жити?", - сказала дворазова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Світлана Хоркіна.
"Нашим спортсменам стовідсотково потрібно їхати. Був би діючим спортсменом, все одно б поїхав. Навіть якщо президент Росії сказав би, що всі олімпійці не повинні брати участь, я б все одно поїхав. Я б не послухав президента. Олімпіада - більше, ніж президент", - сказав тенісист, олімпійський чемпіон Сіднея-2000, а нині опозиціонер Євген Кафельников.
Шестиразовий олімпійський чемпіон і 18-кратний чемпіон світу з шорт-треку Віктор Ан має намір взяти участь у зимових Олімпійських іграх 2018 року в Пхенчхані під нейтральним прапором. За словами Ана, він готувався до Ігор чотири роки і не може здатися зараз.
Путін на Олімпіаді в Сочі-2014 / Getty
"Якщо Росія не бойкотуватиме Олімпіаду, я поїду на неї в нейтральному статусі. Я готувався до цього чотири роки і просто не можу здатися зараз", - заявив Ан.
Глава Чечні Рамзан Кадиров вже оголосив, що чеченські спортсмени на Олімпіаду в Пхенчхан не поїдуть.
Перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич вважає рішення МОК спробою принизити Росію.
"Є продовження русофобії, спроба принизити Росію, поставити на місце, ігнорувати здоровий глузд і змусити російських спортсменів зрадити свою країну, виступати під нейтральним прапором. Занадто велика спокуса у кожного спортсмена сьогодні виступати самостійно, ігноруючи країну. Я категорично проти цього", - сказав політик.
Тренер з фігурного катання Тетяна Тарасова вважає, що російські спортсмени повинні поїхати.
"МОК зробив все, що вони могли зробити з таким цькуванням. Вони допустили наших чистих спортсменів під своїм прапором. Я вважаю, що російські спортсмени повинні поїхати під прапором МОК, де буде написано, що це російські спортсмени. Будемо командою, під нейтральним прапором... Керівництво має відповідати перед спортсменами, голову схилити і вибачень попросити", - сказала Тарасова.
Депутат Держдуми РФ Віталій Мілонов запропонував національним олімпійським комітетам країн БРІКС, а також Білорусі, Казахстану і Киргизстану відмовитися від участі в Олімпіаді-2018 на знак солідарності з Росією.

В Україні вітають відсторонення Росії

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що відсторонення збірної Росії від участі в Олімпіаді-2018 є справедливим.
"Атлетів і спортсменів шкода. А ось російська державна система отримала по заслугах. Тепер у нас є і спортивні санкції", - написав Клімкін у Twitter.
Міністр спорту Ігор Жданов привітав "справедливе покарання" МОК.
"Особливо цинічними і аморальними слід вважати дії російської влади, яка займалася не тільки підміною брудних проб власних спортсменів, а й намагалася зіпсувати допінг-проби чесних конкурентів, зокрема, української біатлоністки Віти Семеренко", - написав він у Facebook.
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер