images/stories/logosait_new.jpg

 

Більше тридцяти тисяч вакансій: на Тернопільщині катастрофічно бракує робітників

На ринку праці Тернопільщини простежується гостра необхідність у робітниках. Загалом роботодавці краю потребують більше тридцяти тисяч робітників. Проте краяни не поспішають зайняти ці вакансії. Серед причин: порівняно невисока заробітна плата. Чимало фахівців робітничих галузей надають перевагу заробіткам за кордоном.

Тернополянин Ігор Білорус займається ремонтними роботами. Чоловік розповідає: пропозицій працювати має безліч у Тернополі, проте він надає перевагу роботі за кордоном.

«Причина одна – це розмір доходу. У сусідній Польщі я отримаю, як мінімум, у п’ять-шість разів більше, ніж тут пропонують. Тому мені вигідніше кілька місяців попрацювати за кордоном, аніж постійно бути в Тернополі. Наші роботодавці переважно пропонують мізер, а ще посередники хочуть заробити. Звісно, якби в нас платили багато, то я нікуди не їхав би».

А тим часом, кількість вільних робочих місць на Тернопільщині більшає. Цього року вакансії запропонувало майже сім тисяч роботодавців.

«Проблемою нашого ринку праці є невідповідність попиту і пропозиції. Більше половини тих, хто шукає роботу на Тернопільщині, мають вищу освіту. Вони хочуть працевлаштуватися за спеціальністю, але ми не завжди можемо їм щось запропонувати, тож пропонуємо вакансії робітників. Вони не погоджуються, тому виникає така ситуація. Ну і, звісно, пропонована заробітна плата не завжди влаштовує тих, хто шукає роботу», – пояснює директор Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк.

Відтак фахівці центру зайнятості помітили тенденцію щодо зростання кількості безробітних в регіоні. Хоча вільних робочих місць також більшає.

Софія Романська

zz.te.ua

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер