images/stories/logosait_new.jpg

 

В Головному управлінні Нацполіції Тернопільщини запрацювали поліцейські детективи

barabanНова служба об’єднала в собі функції слідчих і оперативних підрозділів.

Детективні підрозділи у складі  управлінь поліції – одне з нововведень, яке запрацювало у всіх регіонах на початку 2018 року. До цього масштабні експерименти проводилися на базі декількох управлінь. Зокрема, в Київській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській та Хмельницькій областях.

26 січня, згідно наказу Голови Національної поліції України Сергія Князєва, на посаду керівника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління  ГУНП в Тернопільській області – саме таку офіційну назву має підрозділ (термін «детектив» ще не затверджений жодним законом)  був призначений Юрій Барабан.

Одинадцять років роботи у слідстві дали той необхідний багаж знань, аби пройти всі випробування і серед семи кандидатів на посаду таки перемогти у конкурсному відборі. Сьогодні майор поліції разом з дев‘ятьма співробітниками вже працює над розкриттям злочинів, а також вирішує кадрові питання, бо підрозділ укомплектований лише наполовину.

Згідно штатного розпису, окрім керівника і двох заступників введені посади слідчих, старших слідчих, старших слідчих в особливо важливих справах, загалом  18 людей.

-Умовно кажучи, третину кадрового потенціалу нашого підрозділу складатимуть люди, котрі мають досвід роботи у слідстві. Дві третини – це працівники з досвідом роботи в оперативних підрозділах. Але, приміром, я взяв людину, котра раніше працювала дільничним офіцером. Спочатку оформили його як тимчасово виконуючого обов’язки, проте офіцер  проявив себе з хорошої сторони, тому без проблем взяли у свій колектив. Обов’язкова умова – вища юридична освіта, – розповідає Юрій Барабан.- У результаті такого кадрового поєднання отримаємо універсальних поліцейських, яким під силу як розкриття злочинів, так і їх подальше розслідування до передачі закінченого провадження в суд. Особисто мені теж цікаві тонкощі оперативної роботи, адже з перших днів служби в правоохоронних органах я займався лише слідчою діяльністю.

Порядок злочинів розслідуванням яких займатиметься підрозділ, в Нацполіції ще не визначений, проте Юрій Барабан каже, що без діла ніхто не сидить.
-Уже з самої назви відділу зрозуміло: у нашій компетенції будуть тяжкі та особливо тяжкі злочини, вчинені організованими злочинними угрупованнями, латентні злочини. Не знаю, чи займатимемося нерозкритими важкими злочинами минулих років, але загалом готуємося до складної роботи.

Метод роботи універсальних поліцейський – «трійки». Цих троє людей виконуватимуть усю роботу, аби в перспективі зібрати доказову базу, якісно розслідувати та скерувати провадження до суду.

-Такий принцип роботи, по-перше, це економія часу щодо збору доказів, адже тепер слідчий не писатиме доручень оперативнику на виконання якоїсь роботи, не чекатиме поки той, відклавши свої першочергові оперативні завдання, виконає це доручення, – розповідає Юрій Барабан. -По-друге, для людини, котра стала жертвою злочину, буде простіше взаємодіяти з конкретним поліцейським, котрий буде максимально володіти інформацією про хід розслідування. По-третє, поліцейський буде не тільки обізнаний, але й зацікавленим в якісному зборі доказової бази, адже тепер саме він буде супроводжувати справу від початку і до кінця. По-четверте, витік будь-якої інформації щодо ходу розслідування провадження буде зведений до мінімуму, адже про всі деталі  відатиме лише «трійка» та керівник. Перелік переваг можна продовжувати, але найголовніша з них – підвищення рівня розкриття злочинів – те, що є першочерговим завданням поліції.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер