images/stories/logosait_new.jpg

 

У ЛНР заявили про створення "народного трибуналу громадян України"

У ЛНР заявили про створення  народного трибуналу громадян України
Один з учасників ініціативної групи адвокат Сергій Кожем'якін

У самопроголошеній "республіці" вирішили розслідувати військові злочини на Донбасі, "спираючись на національне і міжнародне законодавство".

У самопроголошеній "Луганській Народній Республіці" заявили про створення "народного трибуналу громадян України", який буде "розслідувати військові злочини на Донбасі". Заява була зроблена на відповідній прес-конференції ініціативної групи в Луганську, повідомляє сепаратистське видання Луганський інформаційний центр.
"Всі учасники цієї прес-конференції народилися і виросли в Донбасі, маємо українські паспорти, ми всі тут продовжуємо жити і працювати", - повідомила представниця групи Олена Шишкіна.
За її словами, створювана організація займатиметься "військовими злочинами, обстрілами мирних жителів, будинків, дитячих садків шкіл, лікарень, щоденною загибеллю і каліцтвами людей, тортурами, грабежами, розбоями та багатьма іншими злочинами".
Шишкіна також зазначила, що з моменту початку бойових дій на Донбасі "досвідчені юристи, адвокати, громадські діячі почали збирати факти військових злочинів проти жителів Донбасу".
Представниця групи підкреслила, що до створення "трибуналу" їх підштовхнуло ухвалення Верховною Радою України закону Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях (закону про реінтеграцію Донбасу).
"Цей закон не несе в собі ніяких мирних цілей і не сприяє нормалізації життя людей, які проживають в зоні бойових дій", - заявила вона.
На її думку, цей закон "є абсурдом і може вплинути на ситуацію в Донбасі тільки в найгіршу сторону, посиливши ескалацію конфлікту".
У свою чергу, Сергій Кожем'якін, інший представник ініціативної групи, заявив, що закон про реінтеграцію Донбасу суперечить Конституції України.
"Зазначений закон, безумовно, буде опротестовано і оскаржений у відповідному порядку, однак на сьогодні зробити це в Україні неможливо. Усі суди і правоохоронні органи України працюють в ручному режимі і ніколи не винесуть рішення проти інтересів чинної влади", - стверджує він.
Кожем'якін додав, що "нинішня українська влада свідомо порушує права громадян, закріплені і гарантовані у всьому світі, і навмисно позбавляє громадян можливості захищати ці права", тому вони вирішили створити свій "суд".
"Народний трибунал з розслідування злочинів київського режиму в Донбасі буде спиратися на норми національного і міжнародного кримінального права", - додав він.
Ще одна представниця ініціативної групи Тетяна Кравченко уточнила, що суть процесу "народного трибуналу" полягає в тому, що всі "зібрані факти злочинів будуть розглянуті на публічному суді".
"З огляду на те, що всі ми юристи з великим досвідом і стажем, маємо досвід адвокатської, суддівської діяльності, то суддями, обвинувачувачами і адвокатами за всіма зазначеними злочинами виступатимемо ми", - сказала вона.
Кравченко зазначила, що для реалізації проекту вони мають намір залучити жителів Донбасу, які "зможуть реалізувати свою громадянську позицію і прийняти рішення за фактом розгляду зазначених злочинів в якості присяжних засідателів".
"Тобто, ми пропонуємо провести реальний судовий процес, де своє рішення повинен сказати народ, а ми повинні будемо допомогти все це юридично правильно оформити. Ми плануємо заслухати реальних потерпілих, реальних свідків, як захисту, так і обвинувачення, за підсумком своє рішення повинні будуть сказати присяжні", - заявила Кравченко.
"Ми, звичайно, розуміємо, що основні злочинці зможуть не з'явитися на процес, але ми зобов'язані їх запросити. Ми готові заслухати їх позиції по засобах відеозв'язку", - додала вона.
Нагадаємо, закон Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях набув чинності 24 лютого 2018 року. У документі самопроголошені ДНР і ЛНР названі "окупованими територіями", а Росія - країною-агресором.
Зокрема, закон визначає, що "тимчасово окупованими територіями визнаються частини України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють загальний контроль: сухопутна територія і її внутрішні води в межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішні морські води, прилеглі до цієї території, надра під територіями і повітряний простір над цими територіями".
Відповідно до закону, замість штабу антитерористичної операції (АТО) буде створений об'єднаний оперативний штаб Збройних сил. Передбачається, що на штаб буде покладено безпосереднє керівництво силами і засобами ЗСУ, інших військових формувань, МВС, Нацполіції і Державної служби з надзвичайних ситуацій, які залучаються до заходів щодо забезпечення безпеки і оборони.
У законі також вказується, що "президент України отримує право на використання Збройних сил України та інших військових формувань для стримування російської агресії, а також для забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями".
Згадок мінських угод в законі немає.
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер