images/stories/logosait_new.jpg

 

Декларуємо власноруч вирощену сільськогосподарську продукцію

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що відповідно до Податкового кодексу до складу загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку  не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена чи перероблено безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема, особистого селянського господарства чи земельні частки (паї) виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

При цьому, в зазначений розмір не враховуються земельні ділянки, їх частки (паї), які не використовуються, тобто здаються в оренду, обслуговуються.

Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах, тобто до 1 травня 2018 року за звітний минулий рік потрібно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити у термін до 1 серпня цього ж року самостійно нарахований податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір – 1,5%.

У разі продажу сільськогосподарської продукції податковому агенту – обов’язок з нарахування та утримання податку покладається на такого агента.

Тому, якщо плаща земельних угідь перевищує 2 гектари, то фізособа повинна задекларувати отримані доходи від реалізації такої продукції та сплатити усі необхідні зобов’язання.

Докладні консультації, тренінги та надання практичної допомоги у заповненні звітності отримайте у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-46, 43-46-10.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер