images/stories/logosait_new.jpg

 

Нову назву Македонії винесуть на референдум

Нову назву Македонії винесуть на референдум
Македонія отримала нову назву

Після 25-річної суперечки Афіни і Скоп'є домовилися перейменувати Македонію в Республіку Північна Македонія.

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що Афіни і Скоп'є врегулювали тривалу суперечку навколо назви колишньої югославської республіки і допустимою для обох держав є назва Північна Македонія. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що відповідна зміна буде внесена до конституції країни. При цьому громадяни країни будуть називатися македонцями, національність македонською і мова в ООН македонською.

При цьому восени 2018 року рішення, досягнуте на рівні двох урядів, буде винесено на загальнонаціональний референдум в Македонії. Крім того, уряди двох країн підпишуть договір.

Македонський прем'єр вказав, що грецький уряд має намір направити послання в ЄС і НАТО про те, що суперечки навколо назви між Грецією і Македонією більш немає, тому знімаються перешкоди на шляху до початку переговорів про членство країни в цих об'єднаннях.


Після розпаду Соціалістичної Федеративної республіки Югославія Македонія увійшла в ООН під офіційною назвою Колишня югославська республіка Македонія, незважаючи на те, що в конституції країни назву країни було зазначено як Республіка Македонія. Проти такої назви виступала Греція, один з регіонів якої також називається Македонією.

Позиція Афін протягом багатьох років перешкоджала інтеграції Македонії в низку міжнародних європейських структур.


Раніше на переговорах з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом найоптимальнішим був визнаний варіант перейменування колишньої югославської республіки Македонія в Ілінденську Македонію.


Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер