images/stories/logosait_new.jpg

 

Нові правила для шкіл Тернопільщини: у дію вступає Державна служба якості освіти

school-stock Відтепер споконвічні проблеми: збір коштів на ремонт класу, некомпетентність вчителів, «абсурдність» навчального плану та форми викладу матеріалу відійде у минуле, адже на Тернопільщині школи функціонуватимуть по-новому та проходитимуть перевірку Державною службою якості освіти.

Проект «Нова українська школа» уже стартує з цього навчального року, тому керівник Управління освіти та культури ТОДА Ольга Хома провела прес-конференцію на тему нововведень у перших класах.

Вона наголосила на тому, що  керівники навчальних закладів не мають права вимагати кошти на ремонт класу, адже місцева влада забезпечила їх дидактичними матеріалами, комп’ютерним оснащенням, відповідними заробітними платами та косметичним ремонтом класових кімнат. На думку Управління освіти та культури Тернопільської області, теперішній бюджет шкільного закладу є достатнім та не потребує додаткових капіталовкладень від батьків учнів.

Також пані Ольга додала, що в учнів першого класу не буде системи оцінювання та домашнього завдання: « ̎Гризти граніт науки̎ вони будуть у ігровій формі, адже ми дослідили, що саме такий виклад навчальних матеріалів сприяє кращому їх засвоєнню першокласниками», – запевнила керівниця.

Відомо, що у Тернопільській області діють тренера, які пройшли відповідне навчання у Києві та проводять тренінги не лише для учнів, а й для вчителів.

– Окрім цих змін, очікуються і негативні, такі як можливе закриття шкіл, адже освітні заклади, які будуть формуватися та ті, що мають ліцензію на 10 років підлягають перевірці Державною службою якості освіти – це незалежний орган, який не підпорядковується нікому в області. Його представники приїжджатимуть в освітній заклад та тестуватимуть учнів і вчителів. Зважаючи на результати тестувань, ця служба може не відкрити частину навчальних закладів через неналежну їхню підготовку до навчального процесу. Також вони зважатимуть на такі ознаки як участь учнів у олімпіадах та конкурсах. Ми повинні розуміти, що немає сенсу утримувати ті школи, які жодного разу не перемагали у заходах, або у яких навчається 28 учнів. Пам’ятаймо, головне це те, що діти повинні отримувати знання не від репетиторів, а від вчителів свого навчального закладу, – запевнила Ольга Хома.

До слова, в інших класах теж будуть відбуватися зміни, проте майбутній оновлений план навчального процесу для учнів середньої та старшої школи поки у розробці.
Джерело: Тернополяни


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер