images/stories/logosait_new.jpg

 

Як тернополянам вберегтися від радіоактивних ягід на ринку

5_1Організм людини вимагає поповнити запас вітамінів, який неабияк зменшився за холодну пору року.

Так хочеться порадувати дітей і  випробувати смак  апетитних, стиглих ягід самим.

Сьогодні на ринках продають ягоди на будь-який смак. Особливо багато цього року чорниць. Але купуючи їх, потрібно бути дуже обачними. Адже часто можна придбати лісові ласощі з чорнобильської зони.  Ягоди з радіацією?

Сподіваємося, що Ви з цим не зіштовхнетеся. Але надія – категорія ризикована. Особливо якщо мова йде про здоров’я .

Вплив радіації на людину, особливо зі слабким імунітетом  і на тих, хто має хронічні хвороби, може мати серйозні наслідки.  Радіоцезій, сумний супутник аварій на АЕС, при попаданні в організм, накопичується в серці, м’язах, і печінці. Небезпечний він  внутрішнім опроміненням. Здорових людей, на жаль, зараз меншість. І ще одне захворювання зовсім ні до чого, тим більше якщо це захворювання щитовидної залози або не дай Бог онкологія. Радіацію не можна побачити і відчути на смак, вона зберігається в організмі людини до критичного моменту. А ось цього можна і потрібно уникнути!

Як зменшити ризик потрапляння радіонуклідів в організм?

З метою запобігання придбання радіоактивно забруднених ягід наполегливо рекомендуємо :

- не купувати ягоди в несанкціонованих місцях торгівлі;

- купувати ягоди лише на організованих ринках, де здійснюється радіологічний контроль продукції і обов’язково вимагати  від продавців довідку про вміст радіонуклідів у продукції;

Хоча на ринках області повинен здійснюватися радіологічний контроль, рекомендуємо усім охочим придбавши ягоди , перевіряти продукцію на вміст радіоактивних речовин.

Ми далеко не завжди  спішимо проводити радіаційний контроль продуктів на вміст радіонуклідів по простому незнанню, що вони можуть бути небезпечними. Ну і звичайно часто зустрічається думка – «ми від Чорнобиля далеко, та й було це вже давно».

Перш за все рекомендується перевіряти дикорослі ягоди, серед яких зустрічаються справжні «зберігачі» радіоактивного цезію. Це  журавлина, лохина, брусниця і чорниця. «Більш благополучні» в цьому плані – суниця, горобина, малина, калина і ожина.

Ці дослідження можна провести на базі лабораторії Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»  за адресою м. Тернопіль, вул. Федьковича, 13.

Дбайте про своє здоров’я!

Будьте завжди впевнені у якості і безпечності  продукції, яку споживаєте.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер