images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернополем шириться небезпечна хвороба

sobakiВолонтери, які опікуються безпритульними тваринами лише за кілька днів виявили 3 локації із захворівшими чумкою собаками.

Хворі песики є на вулиці Миру, Тарнавського та Поліській. На останній локації собак найбільше. Вже відомо про десятьох, які мають цю хворобу, – попереджає Ноїв Ковчег – Хатіко – Дичків.

Основні ознаки чумки в собак – тварина обезсилена, відмовляється від їжі. При легеневій формі чумки – собака кашляє, має сірі виділення з носа та очей. При нервовій чумці – в тварини фіксуються нервові тіки, припадки з тряскою, опісля може наступити параліч, зупинка дихання та серцебиття.

Так як чумку, або ж по-науковому – хворобу Каре викликає вірус, то і шляхи передачі її дуже поширені. Недуга від захворівшої собаки до здорової може передаватися через слюну, кал, сечу.

Тварини можуть захворіти навіть не контактуючи одна з одною. Господарі прогулючись можуть просто принести з брудом на взутті до себе додому цю смертельну хворобу.

Тому тернопільські волонтери просять бути дуже обережними і дотримуватися правил гігієни, аби убезпечити своїх домашніх улюбленців.

Для того, щоб не допустити розповсюдження чумки у Тернополі також необхідно вакцинувати усіх собак, які могли мати контакти з захворівшими тваринами. І провести вакцинування у пункті тимчасової перетримки у Дичкові.

Проте лише одна вакцина для однієї собаки вартує в середньому 200 гривень. А якщо взяти скільки тварин є у Тернополі – то виходить чимала сума. Людей, яким не байдуже закликають приносити вакцини в центр стерилізації та перетримки у Дичкові, або ж допомагати фінансово.

Наразі, волонтери додають, якщо пошесть не зупинити, то це може перерости в епідемію, яка загрожуватиме усім домашнім улюбленцям. Додамо, що подібна ситуація із захворюваністю на чумку і в інших обласних центрах.

Джерело: 0352

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер