images/stories/logosait_new.jpg

 

Мінрегіон затвердив методику визначення енергоефективності будівель

teplovizorТриває нормотворча робота, спрямована на реалізацію Закону «Про енергетичну ефективність будівель». 11 липня 2018 року Мінрегіон прийняв пакет документів, спрямованих на унормування діяльності по досягненню енергоефективності. Йдеться, зокрема, про Порядок проведення сертифікації енергоефективності та формі енергетичного сертифіката, Методикою визначення економічно доцільного рівня енергоефективності будівель.

Наказом № 169 Мінрегіон затвердив комплексну Методику визначення енергетичної ефективності будівель. Документом встановлюється механізм визначення енергоефективності будівель, зокрема: перелік показників енергоефективності; метод і особливості визначення енергоефективності будівель, приміщення яких мають різне функціональне призначення; проведення розрахунків первинної енергії і викидів парникових газів; визначення класу енергоефективності.

Показниками енергоефективності для будівель визначені:

– питома енергопотреби на опалення, охолодження, постачання гарячої води;

– питоме енергоспоживання при: опаленні, охолодженні, постачання гарячої води, освітлення;

– питоме енергоспоживання систем вентиляції, первинної енергії, викидів парникових газів.

Визначено, що такі показники встановлюються розрахунковим методом.

У Методиці окремо встановлюються вимоги до визначення кожного показника, зокрема, за кожним показником встановлена ​​формула його обчислення.

Документом введено нове поняття «еталонне будівля» – будівля, що відображає типову геометрію і системи будівлі, типові енергетичні характеристики огороджувальних конструкцій теплоізоляційної оболонки, інженерних систем, типову функціональність і типову структуру витрат з урахуванням характерних кліматичних умов і географічного розташування.

Мінімальні вимоги енергоефективності будівель встановлюються для еталонних будівель, які є репрезентативними для більше ніж однієї категорії, геометричні та теплотехнічні характеристики яких аналогічні тим, що проектуються та експлуатуються в Україні. Також враховуються вимоги до теплотехнічних характеристик огороджувальних конструкцій і енергоефективності інженерних систем будівель згідно економічно доцільного рівня. Мінімальні вимоги диференціюються залежно від функціонального призначення будівель, їх висотності, виду будівництва (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт).

У документі наведено Класифікація будівель в залежності від їх функціонального призначення.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер