images/stories/logosait_new.jpg

 

На вулиці Чорновола висадять екзотичні дерева

Триває реконструкція вулиці Чорновола у Тернополі, під час якої заплановано  облаштувати пішохідну алею з екзотичними деревами та велодоріжкою за рахунок влаштування проїзду. Як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський.

  • У рамках реконструкції вулиці Чорновола ми плануємо висадити тут червонолисті клени. Такі насадження допоможуть досягнути ефекту рамковості, який підкреслить багатогранність гамми зелених кольорів і створить особливу атмосферу на даній вулиці.

Як розповідає Олег Соколовський, каштани, що ростуть на вулиці Чорновола досягнули своєї вікової межі. Зникають і інші дерева, які мають поверхневу горизонтальну кореневу систему, зокрема, берези і туї.

  • Ми втрачаємо ряд порід дерев, які вже до нас не повернуться, зокрема каштан, який тотально нищить мінуюча міль. Середина літа, а каштани вже всі жовті, а це свідчить про те, що їх треба замінювати на такі, що краще адаптуються у нашому кліматі. Під час проведення капітального ремонту ми здійснювали заміну мереж водопостачання та теплопостачання, відтак побачили, що коренева система каштанів, які ростуть на Чорновола, надзвичайно потужна і руйнує фундаменти прилеглих будівель. Разом з тим, деякі корені були пошкоджені екскаватором при заміні комунікацій, тому питання заміни цих насаджень термінове.

Фахівець зазначає, що каштан кінський – це паркове дерево, яке має потужну крону та кореневу систему. До слова, переважна частина жителів будинків на вулиці Чорновола погодилися на заміну дерев, адже їхні помешкання давно залишилися без сонця, а ще через постійний  затінок у декого завівся грибок на стінах. На заміну старим каштанам висадять так звані урбанізовані або міські дерева, які більш комфортно впишуться у ландшафт такої вузької вулички.

  • Каштан має ще одну вагому проблему – він не піддається формуванню. Натомість червонолисті клени легко формуються, це дерево можна обрізати, формувати, понижувати крону. У шістдесятих роках, коли їх висаджували, просто не було іншого посадкового матеріалу, та на сьогодні вони вже досягнули своєї вікової межі і ми сміливо можемо замінювати їх на більш сучасні різновиди дерев.

Деревом «номер один» для Тернополя, за словами Олега Соколовського, є катальпа, листя якої має велику площу і має здатність поглинати зайву вологу. Втім у центральній частині міста у відповідності до «Концепції озеленення» та збільшення різноманітності зелених насаджень у Тернополі висадять екзоту. До слова, червонолисті клени минулого року були посаджені на вулиці Сагайдачного і це оригінальне красиве дерево за короткий час отримало чимало прихильників, про що свідчать схвальні відгуки, які надходять на адресу управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР.

Тернопіль житлово-комунальний

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер