images/stories/logosait_new.jpg

 

Павутина на деревах і знищені фруктові дерева, – жителів Тернопільщини попередили про атаку небезпечного шкідника

d311d6e381ce2c77cf2bbdaafc6acb709b6cada9Жителів області попереджають про небезпечного шкідника — американського білого метелика. Це комаха, яка відкладає свої яйця на листях рослин, обвиває павутиною, а потім молоді личинки живляться листками, залишаючи на них лише прожилки. 6-8 гнізд білого метелика можуть повністю знищити дерево.

Фахівці кажуть, що цьогоріч склалися сприятливі умови для розмноження цих шкідників. І хоча гусінь щезне разом з листям, восени наступного року її кількість може стати неконтрольованою. Наразі з шкідником борються в Рівненській та Житомирській областях.

Породи, яким віддає перевагу метелик, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева: яблуня, груша, слива, айва, черешня. Американський білий метелик вважається одним з найнебезпечніших шкідників і може знищити до 230 видів різних дерев, проте перевагу шкідник віддає плодовим видам.

Методи боротьби у зоні поширення АБМ:

— зрізання та знищення всіх виявлених при огляді зелених насаджень павутинних гнізд. Обрізку з подальшим спалюванням гнізд необхідно проводити в той період, коли гусінь знаходяться в гнізді;

— обробка плодових садів та лісосмуг інсектицидами та біопрепаратами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»;

— у зоні поширення, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів;

— на присадибних ділянках перекопка ґрунту для знищення лялечок низькими температурами.

Джерело: Доба

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер