images/stories/logosait_new.jpg

 

П'яткова шпора

Причини виникнення

Це – запальний процес в місці прикріплення плантарного апоневрозу до горбика п`яткової кісти  та супроводжується збільшення в розмірах даного горбика та вираженим больовим синдромом при навантаженні.

П`яткова шпора  частіше розвиваються у жінок у віці старше 40 років. Сприятливими факторами до утворення п'яткових шпор є плоскостопість – зменшується повздовжнє склепіння стопи , внутрішня сторона стопи опускається донизу і, тим самим виникає натяг плантарного апоневрозу стопи, та утворюється  запальний процес в місці прикріплення даного апоневрозу до горбика п`яткової кістки .

Надлишкова вага також може спричинювати перевантаження стопи  та утворення п`яткової шпори.

Часто спричинює дане захворювання і незручне взуття або взуття на великих підборах.

Саме по собі кісткове розростання може ніяк не виявлятися. Характерна симптоматика виникає при приєднанні супутніх розладів: бурситу (запалення синовіальної сумки), періоститу (запалення окістя) і дегенеративно-дистрофічних змін в тканинах, прилеглих до п'яткової шпори.

Розмір п'яткової шпори ніяк не пов'язаний з вираженістю симптомів цього захворювання. Можливо повна відсутність клінічних ознак при кістковому розростанні великих розмірів і втрата працездатності при повному або практично повній відсутності ознак п'яткової шпори за даними рентгенографії.

Симптоми

Спочатку біль виникає під час ходьби. . Пацієнт скаржиться на пекучі, гострі болі, схожі на відчуття цвяха в п'яті, що виникають при початку ходьби (після сну або тривалої перерви) – так звані «стартові болі». У процесі ходьби біль зменшується, а до вечора поступово посилюється.

Біль може набувати стійкого характеру та викликати тривалу непрацездатність. Іноді, щоб розвантажити ногу і зменшити больові відчуття, пацієнти з п'ятковою шпорою змушені пересуватися на милицях.


При огляді п'яти патологічні зміни, як правило, не виявляються. Визначається болючість при здавлюванні п'яти з боків, тиску на бугор п'яткової кістки або ділянку прикріплення ахіллового сухожилка.

Лікування

Для розвантаження ураженої ділянки  хворому рекомендують носити спеціальні ортопедичні устілки.

Рис.2 Профілактичні устілки при п’ятковій шпорі.

Особливо ефективно  застосовувати введення протизапальних препаратів безпосередньо в місце болю – ділянку п`яткової шпори. Пряме введення препарату дозволяє миттєво покращити стан пацієнта. Як правило після одної ін`єкції пацієнт відчуває покращення на декілька місяців-півроку.

Зменшити больовий синдром при даній недузі можна за допомогою методу постізометричної релаксаціїплантарного апоневрозу. Пацієнт повинен провести згинання пальців стопи та одночасно пальцями рук робити цьому невеликий спротив, через 4=5 секунд необхідно пальцями рук провести максимальне розгинання пальців стопи. Повторити 4-5 разів. При цьому знімається підвищене напруження плантарного апоневрозу що значно зменшує больові відчуття та унеможливлює прогресування захворювання.

ambulatoria.io.ua

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер